Descoperire istorică: Șapte planete de mărimea Terrei, dintre care trei pot adăposti viață jpeg

Descoperire istorică: Șapte planete de mărimea Terrei, dintre care trei pot adăposti viață

Astronomii au descoperit un sistem de șapte planete similare Pământului, care gravitează în jurul unei stele pitice și reci. Dintre cele șapte planete, trei ar putea adăposti oceane de apă lichidă și forme de viață. 

Conform NASA, această descoperire este extraordinar de importantă prin unicitatea sa, fiind vorba despre cele mai multe exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) telurice (din aceeași clasă cu Pământul) și aflate la distanța potrivită față de steaua în jurul căreia gravitează pentru ca la suprafața lor să poată exista apă în stare lichidă. Pe toate cele șapte planete poate exista apă în stare lichidă dacă sunt îndeplinite anumite condiții atmosferice, însă șansele cele mai mari sunt pe trei dintre ele, relatează Agerpres

Descoperirea fost realizată prin intermediul Telescopului Spațial Spitzer și cu ajutorul altor telescoape terestre. 

Cele șapte planete, care au temperaturi apropiate de cele ale Pământului, gravitează în jurul unei stele mici, puțin luminoasă și foarte rece, TRAPPIST-1, situată în galaxia noastră, la 40 de ani lumină de Terra. 

nasa facebook 0 jpg jpeg

Folosind datele obținute de telescopul Spitzer, echipa a măsurat dimensiunile celor șapte planete și a emis primele estimări ale maselor pentru șase dintre aceste planete, permițând astfel calcularea densității lor. Rezultatele obținute au indicat că toate cele șase planete sunt telurice. Masa celei de-a șaptea planete, cea mai îndepărtată față de stea, nu a fost încă estimată, dar oamenii de știință sunt de părere că este vorba tot de o planetă telurică, însă una probabil înghețată. 

nasa planete facebook 2 jpg jpeg

Foto:Facebook / NASA