De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică? jpeg

De ce nu există Premiul Nobel pentru matematică?

Alfred Nobel (1833 – 1896) a cerut prin testament, ca din veniturile averii sale să fie instituite premii pentru cei care „au adus cele mai mari servicii umanității”. Astfel, au fost acordate premii anuale, începând cu anul 1901, pentru: fizică, chimie, literatură, medicină și pace, la care s-a adăugat ulterior și cel pentru economie (1969). Una din cele mai importante științe – matematica - nu se regăsește pe listă. 

Se spune că Nobel a exclus-o de pe lista științelor eligibile pentru viitorul premiu, întrucât iubita sa l-ar fi părăsit pentru marele matematician suedez Gosta Mittag-Leffler (foto dreapta).

Magnus Goesta Mittag Leffler 1 jpg jpeg

Cât adevăr și câtă fantezie este în această poveste nu s-a putut demonstra cu exactitate. Alfred Nobel nu s-a căsătorit niciodată, iar istoria consemnează că a avut relații de lungă durată cu trei femei. În tinerețe, el a cerut-o în căsătorie pe o rusoaică, pe nume Alexandra, însă a fost refuzat. Întâmplarea s-a petrecut în Rusia și nu există nicio dovadă că Alexandra l-ar fi părăsit pentru un matematician.

Ulterior, Alfred a avut o relație cu secretara sa, Bertha Kinsky, care l-a părăsit în cele din urmă pentru a se căsători cu baronul Arthur Gundaccar von Suttner. Ultima relație semnificativă a fost cu Sophie Hess, căruia chimistul suedez îi spunea în scrisorile sale ”doamna Sophie Nobel”, deși cei doi nu s-au căsătorit niciodată în cei 18 ani în care au fost împreună.

Alfred Nobel a creat premiul care îi poartă numele pentru a-i recompensa pe cei care au adus cele mai importante contribuții în domeniile care îl interesau pe chimistul suedez: fizică, chimie, medicină, literatură și pace. Cel mai probabil, Premiul Nobel pentru matematică nu există pentru că Alfred Nobel nu a fost interesat de domeniu și nu a înțeles avantajele practice ale matematicilor avansate.

Medalia Fields

Cert este că matematicienii trebuie să se consoleze cu un substitut al Premiului Nobel, Medalia Fields. Cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică poartă numele matematicianului canadian John Charles Fields (1863-1932), cel care a propus lansarea acestei medalii la un congres internațional la Toronto și a lăsat moștenire întreaga sa avere în acest scop.

Medalia Fields a fost decernată pentru prima dată în 1936. Premiul n-a mai fost acordat până în 1950, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci s-au acordat medalii la fiecare ediție a Congresului Internațional de Matematică, eveniment care se desfășoară o dată la paru ani. Inițial de decernau câte două medalii, însă în 1966 s-a luat decizia de a se acorda patru medalii la fiecare Congres.

Turnată din aur 14K, medalia Fields este însoțită de un premiu de 15.000 dolari canadieni, aproximativ 10.000 de euro, și se acordă matematicienilor care nu au împlinit vârsta de 40 de ani la data de 1 ianuarie în anul decernării.