De ce este Portugalia cel mai vechi aliat al Marii Britanii? jpeg

De ce este Portugalia cel mai vechi aliat al Marii Britanii?

De fapt Portugalia este cel mai vechi aliat, în mod tradiţional, al Angliei.Prietenia dintre Anglia şi Portugalia dateazã din 1147, când cruciaţii englezi l-au ajutat pe regale Alfonso I sã recupereze Lisabona de la arabi. Evenimentul a condus la fondarea unei colonii în Lisabona şi la contacte constante între nobilimile celor douã state.

În 1386 Richard al II-lea a semnat Tratatul de la Windsor cu Joao I al Portugaliei. Trupele engleze l-au ajutat de curând pe regale portughez sã stopeze o invazie spaniolã şi era decis ca prietenia sã se transforme într-o alianţã formalã. Secţiunea-cheie a tratatului menţioneazã:“Dacã în viitor unul dintre regi sau urmaşii acestora va avea nevoie de suportul celuilalt, aliatul se oblige sã acorde ajutor şi sã-l susţinã pe celãlalt în conformitate cu gravitatea pericolului la care sunt expuse teritoriile, pãmânturile, domeniile şi supuşii acestuia”.

În 1580 Portugalia a fost copleşitã de spanioli, dar când şi-a recâştigat independenţa în 1640 prima sa acţiune a fost sã reconfirme Tratatul de la Windsor. Tratatul a fost invocat de mai multe ori. Portugalia a însoţit Marea Britanie în rãzboiul pentru succesiunea Spaniei din 1704;în 1808 Marea Britanie a trimis trupe pentru a opri o invazie francezã;în primul rãzboi mondial Portugalia a delcarat rãzboi Germaniei;în al doilea Portugalia a permis Marii Britanii sã foloseascã Insulele Azore – şi a repetat favorul în 1982 în rãzboiul Insulelor Falkland. Relaţiile dintre cele douã state însã nu au mers întotdeauna ca pe roate. În 1890 cele douã erau pe cale sã se tranşeze pentru Zambia şi în 1961 Marea Britanie a refuzat sã ajute Portugalia când India a invadat Goa.