Dacii au fost puşi la lucru de ideologia comunistă: „Decebal şi a luat revanşa faţă de Traian“  Ne tragem din romani, din daco romani sau din daci? jpeg

Dacii au fost puşi la lucru de ideologia comunistă: „Decebal şi-a luat revanşa faţă de Traian“. Ne tragem din romani, din daco-romani sau din daci?

Până în secolul al XIX-lea, istoricii români, cu puţine excepţii, nici n-au vrut să audă de vreo componentă dacică a poporului român.

Reputatul istoric Lucian Boia este unul dintre cei mai la modă istorici români. “Istorie şi mit în conştiinţa românească” s-a impus ca reper în istoriografia română, oferind o gamă de interpretări noi şi stârnind numeroase dezbateri. Una din ele mai disputate subiecte este legat de rolul dacilor şi romanilor în istoria României. Am încercat să aflăm opinia istoricului din cartea “România, ţara de frontieră a Europei”.  

„Până în secolul al XIX-lea, istoricii români, cu puţine excepţii, nici n-au vrut să audă de vreo componentă dacică a poporului român. Jertfa lui Decebal a fost gratuită. Dacii au dispărut, nu a mai rămas nimic de la ei. Românii sunt romani puri”, scrie Boia în capitolul „O insulă latină”.

„Întemeierea” este pentru o comunitate ceea ce este certificatul de naştere pentru un individ. Fără un asemenea act nu exişti. De aceea comunităţile ţin atât de mult la miturile lor fondatoare.  

„Pentru oamenii renaşterii şi, până târziu în secolul al XVIII-lea inclusiv, cultura latină stătea la baza oricărei formaţii intelectuale, iar istoria romană se constituia într-un model aparent de nedepăşit. Cum ar fi putut românii să reziste unei asemenea tentaţii? Dacă pentru români genul acesta de mitologie este esenţial, faptul se datorează, în bună măsură, unor complexe şi frustrări. Cele două ţări române din epocă, Ţara Românească şi Moldova, erau relativ neînsemnate pe harta Europei, supuse Imperiului Otoman şi cu drepturi deseori încălcate de statele mai puternice. Pentru românii din Transilvania, situaţia era mult mai gravă:un popor de ţărani, dominaţi de aristocraţia maghiară. Cum să nu apară seducătoare revanşa prin istorie? Naţia aceasta, aflată într-o situaţie precară, a fpst cândva, prin strămoşii ei romani, stăpâna lumii!”, explică Lucian Boia. 

Continuarea pe adevarul.ro