Cum și de ce a fost a fost ștearsă din istorie prima cea mai puternică femeie din Egiptul antic, regina Hatshepsut jpeg

Cum și de ce a fost a fost ștearsă din istorie prima cea mai puternică femeie din Egiptul antic, regina Hatshepsut

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția

Regina Hatshepsut a fost cândva cea mai puternică persoană din Egiptul antic. Ea a fost numită de către renumitul egiptolog James Henry Breasted "prima mare femeie a istoriei despre care suntem informaţi". Cu toate acestea, în anii de după domnia ei, conducătorii au încercat să o elimine din istorie. Acum, arheologii cred că au găsit nişte relicve rare, care ar putea pezenta mai multe dovezi ale domniei sale.

hatshepsut by reynaldo hernandez jpg jpeg

Cercetătorii de la Institutul Arheologic German au descoperit blocuri sculptate care ar fi putut aparţine unei clădiri necunoscute din timpul domniei lui Hatshepsut pe insula Elephantine, în râul Nil. Cu toate că majoritatea blocurilor sunt considerate a fi distruse de mult timp, rămăşiţe dintre acestea au fost găsite de arheologi. Ei speră ca, cu ajutorul acestor relicve, să poată să reînvie memoria marii regine.

eggggypppt jpg jpeg

Hatshepsut a guvernat între anii 1478 şi 1458 î.Hr. Puternica regină a fost numită de către renumitul egiptolog James Henry Breasted "prima mare femeie a istoriei despre care suntem informaţi".

eggypt2red jpg jpeg

Mai târziu, în timpul domniei sale, ea a îmbrăcat o barbă falsă şi a fost ”transformată” într-un faraon. Dar, în ciuda faptului că regina a fost o figură proeminentă în lumea antică, unul dintre blocurile descoperite arată că numele ei a fost şters de pe gravură, iar o altă imagine arată că femeia a fost înlocuită cu un alt rege.

Experţii cred că vinovat în toată această chestiune a fost Thutmosis III, fiul ei vitreg, invidios şi plin de resentimente. În anul 1458 î. Hr., el a urcat pe tron ​​şi a dirijat o imensă campanie de distrugere pe scară largă a oricăror urme ale reginei Hatshepsut, inclusiv multe dintre monumentele ei.

Sursa:IFL Science