Cum justifică propaganda rusă invazia URSS în Polonia în 1939? jpeg

Cum justifică propaganda rusă invazia URSS în Polonia în 1939?

Unul dintre grupurile media din Rusia, Life din Rusia, a publicat un vast material care în opinia Rusiei „justifica” invazia sincronizată a teritoriului Poloniei din partea Germaniei și a URSS. Textul intitulat „Invazia URSS în Polonia. Lovitura în spate sau necesitate?„, susține ca invazia sovietica nu a fost o agresiune, potrivit site-ului Life.ru.

Ideea propagandiștilor este sa dovedească „falsitatea“ poziției general acceptate în Europa că Uniunea Sovietică și Germania lui Hitler au declanșat împreună al Doilea război mondial, fiind în înțelegere (prin Pactul Molotov-Ribbentrop) să atace concomitent Polonia.

„Dacă reflectam fără mânie și prejudecata evenimentele din septembrie 1939, vom vedea ca în acțiunile statului sovietic era o logica destul de clară,“ – spune publicația.

Textul începe cu acuzații împotriva Poloniei, care ar fi împiedicat URSS să descurajeze agresiunea lui Hitler împotriva altor țări, inclusiv a Cehoslovaciei. „URSS a fost gata să acționeze în apărarea Cehoslovaciei. Cu toate acestea, Polonia a refuzat categoric să permită trupelor sovietice sa intre pe teritoriul său“ – explică autorul textului.

În opinia propagandiștilor, atacul sovietic asupra Poloniei din septembrie 1939 nu a fost agresiune militară, deoarece la vremea respectivă germanii deja rupseseră rezistența armatei poloneze.

Mai mult decât atât, se susține că atacul (în ciuda faptului că a fost prevazut în protocoalele Pactului Molotov-Ribbentrop) a fost o contramasură a URSS împotriva lui Hitler.

„La 16 septembrie germanii au ajun la Bialystok, Brest și Lvov. În acel moment, în Polonia a intrat Armata Roșie. Teza despre lovitura de cuțit în spate aplicata Poloniei nu rezistă nici celei mai mici critici … nu mai era niciun „spate”. De fapt, doar inaintarea Armatei Roșii a oprit avansul trupelor germane. URSS putea merge chiar mai adânc în Polonia, dar Stalin și Molotov au preferat să nu facă acest lucru „, încheie textul propagandistic.