Cum au ajuns rivali Mircea Eliade şi Emil Cioran din cauza unei frumoase actriţe blonde jpeg

Cum au ajuns rivali Mircea Eliade şi Emil Cioran din cauza unei frumoase actriţe blonde

Sorana Ţopa, o frumoasă actriţă blondă din lumea mondenă a Bucureştiului interbelic, a fost mărul discordiei dintre Mircea Eliade şi Emil Cioran. Sorana a fost iniţial iubita lui Eliade. Părăsită de filosof, actriţa l-a ales drept confident şi partener de amor pe Cioran. Cei doi au început să se dueleze şi să se atace reciproc într-o serie de articole. Duşmănia a ţinut câţiva ani.

Doi dintre cei mai importanţi filosofi români, Mircea Eliade şi Emil Cioran, au ajuns duşmani din cauza unei femei frumoase. Sorana Ţopa, cunoscută actriţă din Bucureşti, i-a cucerit pe rând pe cei doi şi, din cauza rivalităţii în amor, Eliade şi Cioran au ajuns duşmani şi în viaţa publică.   Sorana Ţopa, fiica unui negustor de origine din Bacău, s-a născut pe 14 februarie 1898. A urmat Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi şi a debutat în actorie. A fost angajată de Mihail Sadoveanu ca stagiară a Teatrului din Iaşi în 1918. Din 1926 apare pe scena Teatruli Naţional din Bucureşti. O actriţă pasională ”atât de carnala în rustica şi blonda ei înfăţişare de fiică a stepei", aşa o descrie criticul Eugen Lovinescu.

 La Bucureşti, frumoasa actriţă intră în cercurile literare. Publică proză şi versuri şi devine o prezenţă constantă în cercul ”Sburătorului”. Devine, de asemenea, membru important al grupării intelecutale “Criterion”, din care făceau parte Mircea Eliade şi Emil Cioran. Aici îi cunoaşte pe cei doi titani şi începe o relaţie cu Mircea Eliade.

frfr jpg jpeg

Părăsită de Eliade

La începutul anilor 30, când a cunoscut-o pe Sorana Ţopa, Eliade era un râvnit şi curtat profesor la Universitate. Tânărul universitar în jurul căruia se spune că roiau femeile era prins în două relaţii. Se iubea cu Sorana şi în acelaşi timp avea o relaţie cu o banală funcţionară, Nina Mareş, femeie divorţată cu un copil de crescut. Cea de-a doua iubită avea nu numai o situaţie complicată financiar, ci şi o istorie tragică în spate. Fusese căsătorită cu un ofiţer şi căzuse pradă unei pasiuni fulgerătoare pentru un locotenent din Braşov. Pentru acesta din urmă şi-a lăsat soţul şi şi-a abandonat căsnicia. Familia amorezului s-a opus însă relaţiei. Locotenentul a fost trimis într-o misiune la Paris şi a fost căsătorit forţat cu o altă femeie.

 Nina a aflat ştirea din ziare, în timp ce aştepta întoarcerea iubitului acasă, iar şocul trăit a fost unul major. Eliade a cunoscut-o ca femeie singură, cu o fetiţă de 11 ani în întreţinere. Filosoful a fost prins între relaţia cu funcţionara Nina şi actriţa Sorana mai bine de o jumătate de an.

Romancierul, care nu putea decide între cele două femei, a considerat în 1932 că cel mai bun lucru pe care l-ar putea face ar fi să pună punct ambelor relaţii. A ales să-şi anunţe, pe rând, iubitele în legătură cu decizia sa. Întâmplarea a făcut ca prima dată să meargă la Nina şi, având impresia că aceasta vrea să se arunce pe geam la auzul veştii că va fi părăsit-o, a cerut-o de nevastă.   Se spune că alegerea Ninei ca parteneră oficială ar fi regretată-o ulterior şi că mulţi ani după gândul fiosofului a rămas la Sorana Ţopa. 

dfdfd jpg jpeg

Rivali în amor  

Despărţirea  lui Eliade de actriţă a fost îndelung comentată în cercurile mondene. S-a spus că Eliade nu ar fi avut curaj să îi spună personal vestea Soranei şi l-ar fi însărcinat cu anunţul despărţirii chiar pe amicul său Cioran. Sorana Ţopa s-a apropiat de Cioran şi acesta i-a devenit confident şi iubit.   Erijat în cavaler şi orbit de pasiunea pentru frumoasa actriţă părăsită de Eliade, Cioran îşi atacă colegul filosof într-un articol numit ”Omul fără destin” şi publicat în ziarul ”Vremea.

 Continuarea articolului pe Adevărul.ro