Cum a ridicat Mao un intreg oraș secret sub Beijing! jpeg

Cum a ridicat Mao un intreg oraș secret sub Beijing!

📁 Comunism
Autor: Redacția

În 1969, Mao Zedong – cel care a condus China cu o mână de fier mai mult de trei decenii, a comandat construirea unui al doilea Beijing în subteranul celui original. Acest oraş subteran, ascuns de ochii lumii, era menit să îi adăpostească pe toţi locuitorii de atunci ai Beijing-ului, dacă ar fi izbucnit un război nuclear.

Este ignorat de majoritatea chinezilor, de fapt, cei mai mulţi locuitori din Beijing habar nu au că există!

image

Nimeni nu ştie pe ce distanţă se întinde “reţeaua”  subpământeană chineză, însă se spune că totul ar fi conectat cu punctele centrale şi instituţiile publice ale Beijing-ului, printre care se numără Piaţa Tiananmen şi Gara Centrală. Spre exemplu, se spune că tunelurile care duc spre  Piaţa Tiananmen sunt destul de late pentru a adăposti tancuri și alte vehicule blindate.

Citește:

Top 10 ziduri celebre pe care să le iei cu asalt

Top 10 călătorii cu autobuzul pe care nu ar trebui să le rataţi

Toate câte le visase

image

Cei care au ajuns aici (pe ascuns, deoarece autorităţile chineze sunt drastice în ceea ce priveşte acest loc) spun că sub pământ ar fi trebuit să fie restaurantele, birourile, spitalele, şcolile, teatrele, fabricile, toate câte le visase Mao pentru oraşul subteran.

Majoritatea pasajelor sunt ori inundate şi imposibil de parcurs, ori blocate de  gunoaie. O bună parte din “Oraşul ascuns”  a fost betonată, inundată sau distrusă pentru a face loc reţelei de metrou din Beijing.

image

Tot conform mărturiilor celor care au ajuns aici din curiozitate, atraşi de spectaculosul despre care scriu apoi pe forumuri ori blog-uri, există chiar locuri cu postere pe pereţi, sau inscripţii, iar bănuiala lor este că există câţiva oameni săraci care au ajuns chiar să trăiască aici din cauza problemelor mari cu creșterea numărului populaţiei şi a crizelor imobiliare din ce în ce mai mari ale Beijingului.

În anul 2000, o parte a oraşului subteran a fost oficial deschisă, ca atracţie turistică, dar acest lucru nu a funcţionat prea mult, dovedindu-se nerentabil.