Cum a murit prima fabrică de jucării din România și care au fost cele mai vândute produse de la Arădeanca? jpeg

Cum a murit prima fabrică de jucării din România și care au fost cele mai vândute produse de la Arădeanca?

Până la Revoluţie, nu exista fetiţă care să nu aibă în casă măcar o păpuşă de la "Arădeanca". Erau singurele care semănau cu cele din Occident, aveau părul lung şi buclat şi puteau să clipească. „Sloganul brandului”, pentru cine își mai aduce aminte era: „Un izvor de bucurie pentru cei mici/ Un prilej de meditație pentru cei mari”

Arădeanca a fost prima fabrică de jucării din România, fiind înfiinţată în anul 1949. La început, firma producea păpuşi, medalii, insigne şi cupe sportive în ateliere micuţe. Cu timpul, a ajuns să producă şi păpuşi, repreduceri ale unor vedete. Clădirea industrială, construită pe două etaje, în care a funcționat a fost ridicată după standardele comuniste: un bloc interminabil de beton, cu fațadă ștearsă, fără nicio urmă de individualizare.

image

Până la Revoluţie, Arădeanca avea o mare parte din producţie destinată exportului, atât în ţări socialiste, cât şi capitaliste. Se produceau destul de multe jucării și pentru piața internă, iar cererea era mai mare decât oferta. Păpuşile „Nadia Comăneci" au fost în topul vânzărilor, alături de cele tip „Bebe". După Revoluţie, Arădeanca şi-a pierdut încet pieţele de desfacere. Fabrica de păpuşi Arădeanca a produs păpuşi unicat, dar şi păpuşi care reprezentau diverse VIP-uri: Oana Zăvoranu, Andreea Răducan şi Cleopatra Stratan.

image

La puţin timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Montreal, unde Nadia Comăneci obţinea prima notă maximă din istoria olimpismului, fabrica de păpuşi „Arădeanca” primea undă verde din partea sistemului comunist pentru a realiza o păpuşă care să poarte numele generic „Nadia”. Scoasă la vânzare atât în ţară, cât şi în străinătate, micuţa păpuşă echipată în trening de culoare albă, pe care stătea scris numele României, a adus bani frumoşi la bugetul de stat. În 1989, fabrica a înregistrat vârful de producţie, când la întreprindere erau înregistraţi 1.200 de angajaţi. Apoi păpuşile fabricate în China au invadat piaţa, iar prețul lor era de multe ori chiar și de zece ori mai mic decât cel al jucăriilor fabricate în Arad .

image

 În anul 2010 Fabrica Arădeanca a scos o ediţie limitată a păpuşii Nadia. Noua jucărie a purtat medalia câştigată la Montreal, în 1976. La începutul anului 1999, când fabrica avea peste 50 de ani de activitate, la Arădeanca se fabrica o gamă variată de produse, care cuprindea: jucării, articole de uz casnic, articole sport, articole tehnico-sanitare, manechine.

image

Calitatea produselor sale a fost recunoscută atât pe piaţa internă de desfacere, cât şi pe cea externă, fiind certificată de premiile obţinute ca urmare a participarii la numeroase târguri interne şi internaţionale. După anul 2000, fabrica a ajuns într-un con de umbră.

image

În anul 2004, după ani de pierderi, fabrica a fost pe profit. Apoi a venit criza şi s-a dus din nou în jos iremediabil. În 2013, fabrica a intrat în faliment, dar păpuşile sunt produse în continuare, dar sub umbrela unei alte firme.