Cum a inventat Mary Anderson ștergătorul de parbriz jpeg

Cum a inventat Mary Anderson ștergătorul de parbriz

📁 Istoria automobilului
Autor: Mihaela Simina

Suntem în traficul chiar din New York, în 1903. În mașină, alături de șofer, se află Mary Anderson, născută în statul Alabama, cu afaceri în imobiliare, proprietară a unei ferme de bovine și a unei podgorii în statul California, plus proaspătă moștenitoare a unei averi de la o mătușă. Lucky Mary. 

Chiar dacă traficul nu era foarte aglomerat, deplasarea se făcea destul de greu din cauza vremii neprielnice, care combina ploaia cu lapovița și cu ninsoarea. Problema nu era că șoferul trebuia să meargă cu viteză redusă, ci că trebuia chiar să facă opriri dese, pentru a ieși din mașină ca să își șteargă parbrizul și să aibă vizibilitate. Uneori, scotea doar capul pe geam și se întindea să curețe zăpada. Nu este greu de imaginat că în asemenea condiții un drum putea dura foarte mult, ceea ce a pus-o pe Mary Anderson pe gânduri. Întoarsă acasă în Alabama, a rămas cu gândul la efortul destul de chinuitor al șoferului din New York, care se străduia să curețe parbrizul pentru a se putea deplasa, și a început să se gândească la soluții. 

Și-a imaginat și a schițat un dispozitiv de curățare a parbrizului – da, ceea ce este astăzi, în mare măsură, clasicul ștergător de parbriz. Cu toate detaliile tehnice puse la punct, a mers la o firmă care să îi producă un prototip al invenției: un soi de lamelă de cauciuc, prinsă pe un mâner de lemn, pe care șoferul să o rotească stânga-dreapta din interiorul mașinii. Având astfel dosarul complet, a aplicat pentru un patent al invenției și a primit un certificat cu o valabilitate de 17 ani. 

Surpriza neplăcută a apărut ulterior. Deși invenția femeii era una demnă de luat în seamă pentru fabricare și comercializare, niciunul dintre producătorii la care a apelat doamna Anderson nu a fost interesat de dispozitivul de curățare a parbrizului.  Refuzurile primite sunau cam așa: „Regretăm să vă anunțăm, dar nu considerăm că dispozitivul dumneavoastră ar putea fi de o asemenea valoare comercială încât să preluăm patentul în portofoliul nostru”.  

Istoria a contrazis refuzurile. E drept, patentul doamnei Anderson a expirat, dar conceptul inițial inventat de aceasta a fost preluat și folosit de industria producătoare de mașini pentru a fabrica ștergătorul de parbriz, devenit atât de banal și atât de indispensabil astăzi. Dispozitivul urmează și în prezent același principiu precum cel gândit de Mary Anderson cu un veac în urmă, cu diferența că acționarea sa este una electrică. 

Acest text este un fragment din articolul „Femei prin istorie” apărut în numărul 230 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 martie - 15 aprilie 2021, dar și în format digital pe platforma paydemic.com