Cum a dispărut vulturul pleșuv brun din România jpeg

Cum a dispărut vulturul pleșuv brun din România

📁 Patrimoniu
Autor: de Ludmila Olaru

În patrimoniul Muzeului de Științe ale Naturii din Vatra-Dornei se află un exponat unicat prin dimensiunile sale:un vultur pleșuv brun ce aduce aminte de trista poveste a dispariției acestei specii de pe teritoriul României.

Vulturul pleșuv brun prezent în expoziția muzeului este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase exemplare aflate în muzeele din România. Este un exponat maiestuos, ajuns în proprietatea muzeului de foarte multă vreme datorită unor împrejurări fericite. Vulturul a fost vânat de un cetățean austriac, înainte de Primul Război Mondial, în zona dintre Vatra-Dornei și Dorna Candreni. A fost împăiat și conservat foarte bine, fiind donat Școlii Nr. 1 din Vatra-Dornei. Deși peste întreaga zonă au trecut două războaie mondiale, clădirea școlii nu a avut de suferit, oferind un adăpost excelent pentru magnificul exemplar. În 1956, atunci când a debutat o campanie de strângere de obiecte și exemplare vânătorești pentru Muzeului de Științe ale Naturii din Vatra-Dornei, vulturul pleșuv cu o anvergură a aripilor de 2, 5 metri a fost donat viitorului muzeu.

Specia vulturului pleșuv brun este foarte rară în Europa, se întâlnește în Bulgaria, Grecia, Crimeea, Caucaz, și e mai larg răspândită în Asia, din China și Mongolia până în Turcia. În România, pe vremuri, vulturul negru, cunoscut mai mult și ca vulturul pleșuv, exista atât în munții, cât și la altitudini mai joase. În secolul al XIX-lea, prezența vulturului a fost semnalată în mai multe locuri din munții Retezat, Parâng, Cibin, Făgăraș, Bucegi, Apuseni, Rarău, Giumalău și Rodnei. În perioada interbelică, apariția vulturului pleșuv brun devine din ce în ce mai rară. După Al Doilea Război Mondial, patru vulturi negri au mai fost capturați în Vrancea între anii 1954-1957. Un alt exemplar a mai fost găsit otrăvit cu stricnină pe 3 august 1960. Între 1960 și 1962 au mai fost identificate doar șase cuiburi. Ultimul vultur negru observat în România este cel văzut la Pângărați, județul Neamț, la data de 22 mai 1965. În zona Dornelor, vulturul negru nu a mai fost observat după anul 1945. Specialiștii afirmă că din 1967 această pasăre a dispărut de pe teritoriul României, neputând rezista presiuni antropice din secolul XX din țara noastră.

Victimă a stricninei, a vânătorii agresive şi a tăierii arborilor înalţi

Vânătoarea agresivă este una dintre cauzele care au condus la dispariția speciei de pe teritoriul țării. Frumusețea și mărimea vulturului l-au transformat într-un trofeu mult râvnit de pasionații de vânătoare și nu numai. O altă cauză a fost determinată de folosirea stricninei pentru ținerea sub control a populației lupilor. Imediat după Al Doilea Război Mondial, cadavrele soldaților care au murit în păduri și în munți pe linia frontului au condus la înmulțirea alarmantă a lupilor. Pentru ținerea sub control a acestora s-a folosit stricnina, o otravă deosebit de toxică. Vulturul pleșuv fiind un mare consumator de hoituri, a mâncat din lupii otrăviți ajungând și el o victimă a stricninei. La toate acestea s-au adăugat tăierea arborilor înalți, locul preferat de vulturii negri pentru a-și face cuibul, dar și scăderea surselor de hrană. O ultimă cauză a fost colectarea ouălelor din cuiburile vulturilor pentru diferite colecții.

Vulturii pleşuvi bruni puteau atinge o anvergură de peste doi metri și jumătate, dispuneau de două gheare foarte puternice și un cioc extrem de proeminent și viguros, iar gâtul nu era acoperit cu pene, aceasta fiind una dintre caracteristicile care îl deosebește pe vulturul pleșuv de aqvilă. În România mai există încă aqvile de munte și de șes, dar acestea se hrănesc cu vietăți, capturându-și singure hrana, spre deosebire de vulturul negru care se hrănea doar cu resturi de la animalele carnivore sau alte stârvuri.

Muzeul de Științe ale Naturii din Vatra-Dornei

Înfiinţat în 1952, Muzeul de Științe ale Naturii din Vatra-Dornei a fost deschis oficial în 1957. Este constituit din două secţii:Secţia de Faună şi Floră din zona Dornelor şi Secţia de Cinegetică din judeţul Suceava. Exponatele de faună şi floră sunt prezentate redând aspecte din mediul lor natural, ceea ce oferă un plus de atractivitate pentru publicul vizitator. Program de vizitare:marţi-vineri:10:00-16:00;sâmbătă-duminică:10:00-14:00. Tarife de vizitare:adulți:3 lei;copii, elevi și studenți:2 lei.