Cum a destabilizat Occidentul lumea musulmană: crizele politice care au dus la apariția Statului Islamic jpeg

Cum a destabilizat Occidentul lumea musulmană: crizele politice care au dus la apariția Statului Islamic

📁 Istorie recentă
Autor: Daniel Ștefan Călin

La 29 iunie 2014, liderii Statului Islamic au declarat că își doresc restabilirea unui Califat Islamic. Anunţul a fost făcut exact la împlinirea a 100 de ani de la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand al Austro-Ungariei, care a dus la declanşarea Primului Război Mondial. În urma acestei prime conflagraţii mondiale, s-a produs căderea marilor imperii europene – Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist și imperiul Otoman.

Faptul că Statul Islamic a declarat reinstaurarea Califatului în lumea musulmană chiar la 100 de ani după ce marile puteri europene au intrat în declin, ar putea să nu fie chiar o coincidență, relatează The Conversation. Câteva crize politice care au avut loc în lumea musulmană par să fi dus însă la apariția Statului Islamic.

Secularizarea timpurie

În mod paradoxal, lumea musulmană a cunoscut de timpuriu experiența unui sistem politic secularizat. Totuși, până la prăbușirea Dinastiei Abbasizilor în anul 1258, ca urmare a cuceririi mongole, lumea islamică sunită nu a părut să sibă nevoie de restabilirea Califatului. Studiind mai în amănunt dovezile istorice, se constată că puterea califilor abbasizi a început să intre în declin încă din secolul al IX-lea. După aceea, instituția Califatului a intrat într-un puternic proces de descentralizare. De asemenea, sistemul politic în care puterea regală și cea religioasă au fost separate a funcționat cât se poate de bine. Abia în secolul al XIX-lea, în lumea musulmană, s-a manifestat dorința unor monarhi de a reinstaura Califatul – conducerea statului după legile și credința islamică. Principala cauză a fost reprezentată de colonialismul și imperialismul marilor puteri europene.

Utopii moderne și dinastii vechi

Conform legilor sunite, odată ce conducerea a ajuns la un consens într-un anumit aspect, cu greu mai poate cineva să se împotrivească deciziei, chiar dacă aceasta a fost greșită. Acest lucru presupune că nimeni nu poate să schimbe sau să îmbunătățească un sistem de legi sau niște credințe vechi. Au existat personalități în lumea musulmană (Muhammad Asad) care au dorit combinarea Califatului cu anumite structuri democratice. Acest lucru a însemnat însă o utopie atât timp cât cele două concepte sunt complet opuse. Sistemul însuși și societatea islamică au făcut imposibilă aplicarea acestor reforme.

image

Califatul Abbasid în perioada 786-809

Foto Wikimedia

Legitimitatea politică a intrat în declin

Inițial, pe la începutul secolului al XX-lea, viziunea noilor națiuni musulmane miza, în primul rând, pe îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor, nu doar în ceea ce privește progresul material, dar și cel spiritual. În al doilea rând, se preconiza o mai strânsă uniune între națiunile musulmane pentru a lupta împotriva stăpânirii străine și pentru eliberarea Palestinei. Toate aceste idealuri s-au dovedit zadarnice din cauza scăderii legitimității puterii liderilor islamici care au trecut de la populism la autoritarism. Lumea musulmană a pierdut și mai multe teritorii iar războaiele au slăbit și sărăcit mai multe națiuni din Orientul Mijlociu. Ne referim aici în special la războaiele arabo-israeliene și la războiul din Afganistan.

Click aici pentru continuare