Conflicte dintre generaţii png

Comoara din Litchfield - Recomandarea TV

📁 Istoria Filmului
Autor: Alexandru Zaharia

Documentarul „Tezaurul anglo-saxon“ spune povestea celei mai mari comori descoperite vreodată în Marea Britanie.

În vara anului 2009, Terry Herbert, un amator pasionat de detectarea de metale, a găsit mai mult de 1.500 de piese din aur şi argint, îngropate de peste o mie de ani pe terenul unui fermier din Litchfield, Staffordshire. Cele cinci kilograme de aur, 2, 5 kilograme de argint şi o mare cantitate de pietre preţioase cântăresc mai mult decât toate celelalte comori găsite vreodată în Marea Britanie. Arheologii şi istoricii din întreaga lume au fost uluiţi de descoperirea fără precedent, iar ştirea a ajuns pe primele pagini ale ziarelor.

Veche de aproape 1.400 de ani, comoara stârneşte curiozitatea tuturor privind provenienţa sa. Unde şi cum a fost realizată? De ce a fost îngropată? Şi de ce a fost pierdută mai bine de un mileniu? Acestea sunt întrebările care îşi vor găsi răspuns în documentarul difuzat de National Geographic Channel.

În noiembrie 2009, comoara a fost evaluată de către experţi la 3, 3 milioane de lire sterline. Tezaurul se află acum în coproprietatea Birmingham Museums&Art Gallery şi Potteries Museums&Art Gallery din Stoke. „Cantitatea de aur este stupefiantă, dar, cel mai important, modul în care au fost lucrate piesele este perfect“, a declarat Kevin Leahy, doctor în istorie şi membru al Portable Antiquities Scheme (program al Guvernului Britanic pentru descoperiri arheologice). „Comoara a aparţinut înaltei aristocraţii sau conducătorilor anglo-saxoni“, a mai spus el.

Este vorba despre obiecte militare:butoni şi mânere de săbii, plăci din aur încastrate cu pietre preţioase. Până acum, cel mai mare tezaur anglo-saxon cunoscut era cel de la Sutton Hoo, de 1, 5 kilograme, descoperit în 1939, în apropiere de Suffolk. „Toţi arheologii care au lucrat cu tezaurul au rămas uimiţi. Adevărul este că a fost mai degrabă înfricoşător să lucrezi cu acest material, să fii în prezenţa măreţiei. Autorul descoperirii, Terry Herbert, de 18 ani, căuta obiecte cu ajutorul detectoarelor de metale. A rămas fără cuvinte când a găsit sutele de obiecte din aur“, a mai menţionat Kevin Leahy. Pentru descoperitor, găsirea tezaurului a însemnat o schimbare radicală în viaţa sa, iar pentru arheologi, doar începutul unei lungi călătorii şi eforturi menite să descifreze misterele ce înconjoară această colecţie de obiecte din metal preţios.National Geographic ChannelMiercuri, 19 ianuarie, ora 21.00