Cinematografia românească   scurt istoric jpeg

Cinematografia românească - scurt istoric

📁 Istoria Filmului
Autor: Stan Claudia

Prima proiecție cinematografică din România a avut loc pe 27 mai 1896 prin proiecția filmelor fraților Lumiere, ale editorialului L’independence roumanie. Primul film artistic românesc, Independența României, a fost proiectat în anul 1912, urmând cu titlul  O noapte furtunoasă  în anul 1943.

Începutul cinematografiei

Începutul cinematografiei românești se împarte în trei etape:înainte și după anul 1945 și după anii 1990 până în prezent.

Cinematografia românească înainte de anul 1945

O importantă dezvoltare a cinematografiei românești ia naștere după anii 1930, o dată cu subvenția de stat, însă producția de filme se dovedește a fi principalul obstacol pentru dezvoltarea cinematografiei. Colaborarea cu investitorii străini nu a fost întotdeauna favorabilă pentru români, însă putem aminti în această perioadă două filme semnificative ale cinematografiei din primele decenii ale acesteia:

 1.         Independența României-1912;

 2.         O noapte furtunoasă-1943.

 Cinematografia românească după anul 1945

Primele filme din perioada stalinistă a demonstrat o slabă producere de film, majoritatea inspirându-se din cărți celebre, cum ar fi:Moara cu noroc, realizat în anul 1957;Pădurea spânzuraților, realizat în anul 1965, urmând a fi jucat pe scenele de teatru internaționale și naționale și bucurându-se de premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Cannes. Filmele de animație au avut un real success, câștigând Marele Preniu al Festivalului de la Cannes în 1957 cu filmul Scurtă istorie. Desigur, regizorul de film Sergiu Nicolaescu a devenit cunoscut cu ajutorul filmelor de toate genurile, atrăgând un număr imens de spectatori.

 Cinematografia după anii 1990

După căderea comunismului, producătorii de film nu au fost mulțumiți din cauza crizei economice și fragmentarea subvențiilor de stat, astfel numărul filmelor lansate pe an au fost reduse în număr de zece.  Regizorul Dan Pita a primit Trofeul Leul de aur la Festivalul de film de la Veneția în anul 1992. De asemenea, în această perioadă îi putem aminti pe Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu și Cristian Mungiu.

 Cinematografele de azi

Cu toții cunoaștem celebrele cinematografe din zilele noastre, printre care se număra IMAX, cât și ultima tehnologie, 4DX. Filmele din ziua de azi dispun de o calitate 2D, fiind reprezentată de filmele normale;3D și 4XD, însă tehnologia se dezvoltă într-un ritm alert și putem să ne lăsăm surprinși de ceea ce va urma.