Cinci invenţii prin care Nikola Tesla ar fi vrut să schimbe lumea: cum arăta viitorul în ochii omului de ştiinţă jpeg

Cinci invenţii prin care Nikola Tesla ar fi vrut să schimbe lumea: cum arăta viitorul în ochii omului de ştiinţă

Societatea modernă îi datorează multe lui Nikola Tesla, om de ştiinţă de origine sârbo-americană. De-a lungul vieţii, el a patentat aproximativ 300 de invenţii, iar multe dintre acestea sunt folosite şi astăzi. Nu toate proiectele lui Tesla au fost unele de succes, însă au fost, cu siguranţă, unele dintre cele mai interesante.

Potrivit site-ului livescience.com, Nikola Tesla plănuia, de pildă, un sistem de transmitere a energiei electrice, pe distanţe lungi, fără fir., proiect care încă surâde comunităţii ştiinţifice.  Alte idei ale sale au fost, însă, prea bizare, în timp ce unele erau de-a dreptul ridiculizate de colegii de breaslă.

Cu toate acestea, în cei 71 de ani care s-au scurs de la moartea sa, ideile sale au început să pară mai puţin bizare în lumea ştiinţifică, în special când au început să găsească şi un corespondent în realitate.

Maşina de citit gânduri

Tesla plănuia, se pare, să inventeze o maşină de citit şi chiar de “fotografiat” gândurile. “În 1893, în timp ce făceam o serie de investigaţii, am început să fiu convins că o imagine anume, formată în gând, produce o imagine corespondentă pe retină, care poate fi citită de aparatul potrivit”, declara el, în septembrie 1933.

Desigur, planul său nu a devenit realitate, dar ideea continuă să provoace oamenii de ştiinţă.

Transmisia video

Într-un alt interviu, Tesla a vorbit despre dispozitive ale viitorului care le-ar permite oamenilor să vadă, în timp real, evenimente care se petrec la distanţă. ”Am putea să vedem ceremonia de învestire a unui preşedinte, un joc de baseball, un cutremur sau o luptă de parcă am fi prezenţi în locul respectiv”, spunea Tesla, iar transmisiile video live de astăzi confirmă că proiectele întrevăzute de Tesla nu  au fost neintemeiate.

Electricitate fără fir

Poate una dintre cele mai mari ambiţii ale lui Tesla a fost să transmită energie electrică, fără fir, pe distanţe lungi. El a reuşit chiar să demonstreze că este posibil să aprinzi o lampă fără fir, printr-o metodă aparte, a cuplajului inductiv, dar nu a reuşit să construiască un sistem de acest tip.

Cu toate acestea, în prezent, cercetătorii au rafinat mai multe tehnici care ar aduce visul lui Tesla mai aproape de realitate – de exemplu, prin intermediul unor încărcătoare fără fir care să alimenteze aparatura digitală.

Contactul cu extratereştri

În 1899, în timpul petrecut în Colorado, Tesla a captat, cu ajutorul instrumentelor sale, mai multe semnale radio despre care a crezut că sunt de origine extraterestră. Comunitatea ştiinţifică nu a crezut, la acea dată, teoria lui Tesla, dar mai târziu s-a sugerat că a fost vorba de unde radio cosmice, un fenomen care nu era cunoscut la acea vreme.

Celularele

In 1901, Tesla i-a propus lui J.P. Morgan să creeze un sistem care să permită transmiterea de mesaje instant între comunicatori, prin intermediul unor dispozitive care să încapă într-un buzunar, adică telefoanele mobile de astăzi. Citeste mai mult: adev.ro/n8lvyv