Autor 17489 vizualizări


În lumea culinară, cele mai multe restaurante nu au o durată de viaţă foarte lungă. La câteva decenii deja se pot considera de succes. În aceste condiţii, vechimea de câteva secole chiar reprezintă ceva cu totul deosebit. Să vedem câteva exemple.  

Stiftskeller St. Peter, Salzburg, Austria, ca. 803. Încă se află încadrat în structura iniţială a abaţiei, iar sălile sunt decorate în stil baroc.

Bianyifang, Beijing, China, ca. 1416. Specializat în preparate din raţă, începuturile sale datează din vremea dinastiei Ming.

Zum Franziskaner, Stockholm, 1421. Localul a fost fondat de către călugări germani, clădirea în care se află a suferit însă modificări.

Honke Owariya, Kyoto, Japonia, 1465. Iniţial a fost doar o cofetărie, azi familia imperială obişnuieşte să ia masa aici.

La Tour d’Argent, Paris, Franţa, 1582. Pivniţa restaurantului cu stea Michelin are unele din cele mai bune vinuri din lume şi a rezistat bombardamentelor, priveliştea cu catedrala Notre Dame este magnifică. Restaurantul a inspirat filmul “Ratatouille”.

Zur letzten Instanz, Berlin, Germania, 1621. Iniţial doar o tavernă, aici au mâncat multe personalităţi, de la Napoleon şi Beethoven până la Angela Merkel. Este una din puţinele clădiri de pe lângă vechiul zid al oraşului care mai stau în picioare.

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, 1673. În vremurile coloniale se întâlneau aici generalii şi sfatul orăşenesc.

A la Petite Chaise, Paris, Franţa, 1680. Poarta de fier originară încă se păstrează, aici se adunau mereu politicieni şi scriitori.

Botin, Madrid, Spania, 1725. Un restaurant foarte bine documentat, care apare şi în lucrările lui E. Hemingway, F. Forsyth sau J. Michener.