Cele mai îndrăgite personaje istorice din benzile desenate comuniste jpeg

Cele mai îndrăgite personaje istorice din benzile desenate comuniste

📁 Istoria benzilor desenate
Autor: Dodo Niță

Cel mai memorabil personaj de bandă desenată istorică este viteazul Dan Buzdugan, ostaș al Măriei Sale Mihai Viteazul, care luptă contra turcilor cu două buzdugane. Aventurile sale, imaginate de scriitorul Dumitru Almaș, au apărut în revista „Cutezătorii” sub forma a patru episoade desenate de maeștri ai BD-ului românesc: Livia Rusz (Dan Buzdugan, 1967), Puiu Manu (Noile isprăvi ale lui Dan Buzdugan, 1969), Vintilă Mihăescu (Alte isprăvi ale lui Dan Buzdugan, 1973) și Valentin Tănase (Oștenii lui Mihai Viteazul, 1983).

Imediat după el se plasează haiducul Miu-al-Florilor, care a „hălăduit” tot în paginile revistei „Cutezătorii”. Imaginat de Alexandru Mitru, pe baza unor vechi balade haiducești, Miu-al Florilor este desenat de Ioan Deak-Cluj în 1968. La cererea cititorilor, Mitru scrie un nou scenariu cu peripețiile haiducului, dar, pentru că Deak-Cluj decedase, Albin Stănescu va fi cel care va desena noul episod (1973). Particularitatea lui Miu-al-Florilor este faptul că el lupta contra fanarioților nu doar cu flinta, ci și cu cobza, inventând tot felul de cântecele prin care îi ridiculiza pe boieri.

34   desene Vintilă şi Viorica Mihăescu jpg jpeg

Un alt personaj îndrăgit în epocă este Căliman Mână-de-Fier, căpitan de pânzare din timpul lui Ștefan Voievod. A fost imaginat de scriitorul Radu Theodoru, care calchiază un alt personaj de-ale sale, pe căpitanul Oalde Mână-de-Fier, din volumul Strămoșii, și desenat de Sandu Florea. Aventurile sale au fost publicate din 1980 în paginile „Almanahului Copiilor” (Căliman Mână-de-Fier, Hoarda de Aur), ulterior şi în revista „Luceafărul Copiilor”.

Acest text este un fragment din articolul "Socialismul și benzile desenate.1948-1989" apărut în numărul 33 al revistei Historia Special, disponibil în perioada 23 decembrie 2020 - 20 martie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum