Cele mai frumoase ruine antice din Europa jpeg

Cele mai frumoase ruine antice din Europa

Europa nu a fost izvorul celor mai vechi civilizații din lume, dar are, cu siguranță, unele dintre cele mai frumoase ruine antice. Rămășițele civilizațiilor europene, răspândite pe întregul continent, ne arată astăzi măiestria constructorilor din vechime, de la cei care au construit misteriosul Stonehenge până la arhitecții splendidelor monumente greco-romane. Făcând, cu greu, o selecție, am ales cele mai frumoase ruine antice din Europa.

Templul Segesta din Sicilia

greek temple segesta sicily 0 jpg jpeg

La 75km depărtare de Palermo se află ruinele spectaculoase ale unui templu grecesc. Asemănător Parthenon-ului atenian, templul a fost ridicat (dar niciodată terminat!) în secolul V î.Hr. în vechiul oraș Segesta, și a rezistat relativ bine trecerii timpului:coloanele sunt încă în picioare, iar spațiul este folosit și în prezent pentru concerte și piese.

Ruinele Efesului

5474728 jpg jpeg

Pe coasta ioniană a Turciei, pe malurile Mării Egee, se află ruinele unui mare oraș antic grecesc:Efes. Aici se pot admira ruinele uor temple, fântâni, biblioteci, străzi întregi, precum și un mare amfiteatru, toate foarte bine conservate. Din păcate, unul dintre cele mai impresionante monumente antice din Efes nu s-a păstrat:este vorba de templul lui Artemis, una dintre cele șapte minunui ale lumii antice.

Pompei

199825971 2a6133cff7 b jpg jpeg

Printre cele mai spectaculoase ruine antice din Italia se află și ruinele orașului Pompei. Îngropat sub cenușă în urma erupției Vezuviului din anul 79 d.Hr., Pompei a fost un oraș uitat mai bine de 1500 de ani:ruinele sale au fost redescoperite abia în secolul al XVIII-lea, în 1748. De atunci, situl a fost complex excavat, iar astăzi turiștii se pot plimba în voie pe străzile antice ale Pompeiului.

Acropola din Atena

acropolis jpg jpeg

Simbol al capitalei grecești, Acropola construită în timpul lui Pericle, Secolul de Aur al Atenei, este locul celor mai importante vestigii antice din oraș:Parthenonul, Templul Atenei Nike, Erehteionul și Propileele. În total, vechea acropolă 

Stonehenge

galleryswstonehenge12cropped jpg jpeg

Poate cel mai cunoscut monument din Marea Britanie, Stonehenge captează și astăzi interesul a milioane de oameni. Ridicat cândva în mileniul 3 î.Hr. (arheologii nu au stabilit încă o dată mai precisă), monumentul neolitic este alcătuit din patru cercuri concentrice construite din blocuri mari de piatră (de până la jumătate de tonă). Stonehenge este, mai mult ca sigur, un templu sau un monument dedicat zeilor, dar specialiștii nu au putut determina cu exactitate nici cine l-a construit.

Dolmenul Poulnabrone

poulnabrone portal dolmen county clare ireland 1024x768 jpg jpeg

În câmpiile Irlandei se află mai multe monumente neolitice, asemănătoare Stonehenge-ului. Cel mai frumos dintre ele este Dolmenul Poulnabrone (dolmen:monument funerar megalitic). Dolmenul are mai bine de cinci milenii vechime:arheologii care au excavat situl au descoperit aici mai multe rămășițe umane, datând din 3600 î.Hr.

Colosseum

colosseum 0 jpg jpeg

Colosseumul din Roma, cunoscut și drept Amfiteatrul Flavian, este cel mai mare amfiteatru din lume, cu o capacitate între 50.000 și 80.000 de locuri. Construit între anii 7-80 d.Hr, în timpul împăratului Vespasian, Colosseumul – centrul distracției în Imperiul Roman – este una dintre marile realizări ale arhitecturii și ingineriei romane.

When completed in A.D. 80, the arena held 50, 000 spectators who watched mythology-based dramas and reenactments of land and sea battles as well as executions, fights-to-the-death among gladiators, and the ghastly slaughter of wild animals. 

Delphi

delphi jpg jpeg

În orașul Delphi, din Grecia, se păstrează două monumente antice foarte valoroase:templul lui Apollo, casa legendarului oracol din Delphi și unul din cele patru locuri în care se desfășurau Jocurile Pythice (precursoare ale Jocurilor Olimpice), și teatrul grecesc, unul dintre cele mai mari teatre antice.

Palatul lui Dioclețian

diocletian palace split croatia1 3 jpg jpeg

La bătrânețe, Împăratul Dioclețian s-a retras din capitala IMperiului Roman de Răsărit, Nicomidia, pe malurile Adriaticii, în Dalmatia sa natală, unde și-a construit un palat (de fapt, o adevărată fortăreață). Bine păstrat până în zilele noastre, palatul lui Dioclețian din Split, Croația, are o superbă arhitectură greco-romană clasică care împrumută elemente și din arhitectura vechilor garnizoane romane.