Cele mai ciudate războaie din istorie… jpeg

Cele mai ciudate războaie din istorie…

De-a lungul timpului s-au purtat rãzboaie din nenumãrate motive. Dar dincolo de glorie, eliberare, competiţie, onoare, asuprire sau orice altceva mai trece prin minte în legãturã cu rãzboiul, au existat şi câteva lupte care ar putea fi uşor clasificate la categoria ‘bizare’. Sã vedem despre ce e vorba.

Satul spaniol vs. Franţa

In 1883, locuitorii din Lijar, un mic sat în Spania de sud, s-au infuriat când au auzit cã în timpul vizitei din Paris, regele Spaniei Alfonso al XII-lea ar fi fost insultat, ba chiar atacat pe stradã de cãtre mulţimea parizianã. Ca replica, primarul din Lijar, Don Miguel Garcia Saez, împreunã cu cei 300 de localnici, au declarat rãzboi Franţei pe 14 octombrie 1883. nu s-a tras nici mãcar un singur foc şi nu au existat victime de nicio parte. În ciuda rãzboiului antimarţial primarul a primit porecla de “teroarea din Sierra” pentru îndrãzneala sa. În 1976 regele Juan Carlos face o cãlãtorie la Paris, în timpul cãreia este tratat cu tot respectful, drept urmare în 1981 consiliul urban din Lijar decide încetarea ostilitãţilor, având in vedere comportamentul excellent al parizienilor.

Rãzboiul gãleţii

Acest rãzboi începe în 1325, când rivalitatea dintre oraşele independente Modena şi Bologna capãtã proporţii uriaşe din cauza celui mai improbabil lucru dintre toate…o gãleatã de lemn. Necazurile au început când un grup de soldaţi din Modena jefuieşte Bologna şi sustrage o gãleatã mare. Raidul reuşeşte, dar Bologna, dorind sã recupereze atât mândria, cât şi obiectul, declarã rãzboi Modenei. Rãzboiul se perpetueazã vreme de 12 ani, dar Bologna nu izbuteşte sã-şi recupereze simbolul. Şi în ziua de azi gãleata încã se mai aflã într-unul din turnurile Modenei.

Paraguay vs. ceilalţi

Preşedintele Paraguay-ului, Francisco Solano Lopez, era un fan înfocat al lui Napoleon Bonaparte. Îi plãcea sã se creadã un tactician talentat şi un commandant imbatabil, dar îi lipsea un singur lucru:un rãzboi. Asã cã pentru a soluţiona problema, în 1864 declarã rãzboi celor trei vecini ai ţãrii:Argentina, Brazilia şi Uruguay. Rezultatul? Paraguay aproape cã a dispãrut de pe hartã. Se estimeazã cã 90% din populaţia masculinã a murit în timpul rãzboiului din cazua rãnilor, bolilor sau foametei. Acesta a fost probabil unul din cele mai zadarnice rãzboaie purtate vreodatã, pentru cã Lopez nu avea niciun motiv sã-şi provoace vecinii.

straydog jpg jpeg

Rãzboiul câinelui

În 1925 Grecia şi Bulgaria nu erau deloc prietene. Se luptaserã una împotriva celeilalte în rpimul rãzboi mondial şi rãnile încã nu se vindecaserã. Tensiunile se menţineau de-a lungul graniţelor, în special în regiunea denumitã Petrich. Punctul culminant a fost atins pe 22 octombrie 1925, când un soldat grec a alergat dupã câinele sãu la frontiera bulgarã şi a fost împuşcat. Grecia promite rãzbunare şi chiar în ziua urmãtoare invadeazã Petrich. Eliminã rapid forţele bulgare, dar grecii sunt opriţi de Liga Naţiunilor, care îi sancţioneazã şi le ordonã sã pãrãseascã imediat zona. 10 zile mai tãrziu Grecia îşi retrage forţele şi plãteşte Bulgariei despãgubiri de 45.000 de lire sterline.

Rãzboiul aprovizionarii

Este vorba despre o confruntare militarã dintre SUA şi Marea Britanie pentru controlul asupra graniţelor statului Maine. Dupã rãzboiului din 1812, forţele britanice au ocupat estul statului şi deşi nu mai aveau trupe staţionate acolo mai târziu, britanicii tot mai considerau teritoriul proprietatea lor. În iarna lui 1838 pãdurarii americani au tãiat lemne în zona disputatã, ceea ce a cauzat reacţia Marii Britanii, care trimite trupe acolo. Au venit şi trupe americane, rãzboiul devenind iminent. Cu toate acestea, s-au înregistrat probleme logistice şi americanii au primit cantitãţi immense de fasole şi carne de porc, din cauza unei carenţe de comunicare cu departamentul de aprovizionare. Aproape un an trupele s-au aşteptat reciproc pânã ce guvernele au ajuns la o concluzie. Marea Britanie a decis sã redea Americii estul statului Maine, în schimbul retragerii trupelor. Deşi nu au avut loc lupte propriu-zise, mulţi au murit de pe urma bolilor şi accidentãrilor.

Rãzboiul porcului

Un alt rãzboi britanico-american începe în momentul în care un infanterist britanic împuşcã un porc pe sol american. Rezerviştii din regiune au ripostat prin adunarea la graniţã în aşteptarea unei mişcãri britanice. Într-un final britanicii şi-au cerut scuze şi rãzboiul se încheie cu o victimã singularã:porcul.

Rãzboiul de 335 de ani

S-a purtat între Olanda şi insula Scilly, localizatã în sud-vestul Marii Britanii. A început în 1651, dar ca multe alte rãzboiae din epocã nu a fost luat în serios şi dat uitãrii. Au trecut trei secole pânã ce pãrţile combatante au încheiat pace, transformând confruntarea în cea mai lungã din istorie. Tartatul de pace se semneazã abia în 1986.

ship jpg jpeg

Rãzboiul fotbalului

Unel rãzboaie încep cu un atac-surprizã, altele cu un masacru, dar acesta a început cu un meci de fotbal între El Salvador şi Honduras. El Salvador a pierdut şi tensiunile au crescut constant pânã pe 14 iunie, când Honduras este atacat. Surprinsã de violenţele iscate, Organizaţia Statelor Americane a lnsat o chemare la încetarea ostilitãţilor, concretizatã pe 20 iunie, la 100 de ore de la primele focuri.

Rãzboiul din Transnistria

Conflictul a izbucnit la scurt timp dupã colapsul Uniunii Sovietice, când Moldova trece printr-o crizã. Douã treimi doresc o apropiere mai mare de România, dar restul este rusofil. Rãzboiul este rezultatul, dar ciudat la el rãmâne faptul cã cei care se luptã în timpul zilei de obicei se adunã pe teritorii pustii noaptea pnetru a petrece. Soldaţii chiar fac înţelegeri sã nu-i omoare pe cei pe care i-ar recunoaşte de la petrecerile nocturne, care nu sunt cazuri izolate. Una dintre relatãrile combatanţilor descrie rãzboiul ca pe o “chermezã grotescã, la care ziua omorâm duşmanul, iar noaptea bem cu el”.

Rãzboiul pãsãrilor emu

Este vorba probabil de unicul conflict formal în care unul dintre beligeranţi nu este uman. În anul 1932 populaţia emu din Australia se înmulţeşte foarte mult, devenind de necontrolat şi provocând pagube uriaşe recoltelor. Ca ripostã armata australianã trimite soldaţi înarmaţi cu mitraliere, care în bãtaie de joc declarã rãzboi animalelor. La mijlocul lui noimebrie pornesc în deşert pe urmele inamicului, care se dovedeşte foarte încãpãţânat. Chiar împuşcate de mai multe ori, pãsãrile tot reuşesc sã fugã. Rãzboiul cu emu dureazã o sãptãmânã, pânã ce maiorul Meredith, care conduce operaţiunile, cedeazã constatând cu dezgust cã soldaţii nu au reuşit sã stârpeascã decât o parte infimã a populaţiei emu.

Sursa:listverse.com