Cel mai bogat sportiv din istorie! jpeg

Cel mai bogat sportiv din istorie!

Cel mai bine plătit sportiv din istorie nu este nici Michael Jordan, nici Michael Schumacher şi nici Tiger Woods. De fapt, nici măcar nu este unul din epoca modernă.

Este vorba de Gaius Appuleius Diocles, din provincia Lusitania a Imperiului Roman, care era... conducător de care. În secolul al doilea d.Hr., când a trăit acesta, cursele de care erau sportul cel mai popular, atrăgând pe oricine, de la sclavi la împărat. Pe Circus Maximus, locul de desfăşurare a curselor la Roma, se adunau 250.000 de spectatori, mai mulţi chiar decât la luptele cu gladiatori de la Colosseum.

Potrivit istoricilor, Gaius a fost cel mai mare conducător de care, câştigând 1462 de curse din cele 4257 la care a participat într-o carieră neobişnuit de lungă, de 24 de ani. O inscripţie datând din anul 146, anul retragerii sale, arată că el ar fi câştigat astfel, numai din premii, peste 35 de milioane de sesterţi, adică de 5 ori salariul celui mai bine plătit guvernator de provincie pe aceeaşi perioadă de timp. Deloc rău, când te gândeşti că mânuitorii de atelaje erau de regulă analfa­beţi, proveniţi din păturile de jos ale societăţii.Având în vedere cât de diferită este economia modernă faţă de cea de acum două mii de ani, a fost greu  de calculat echivalentul acelei sume în banii noştri.

Aşa că istoricii s-au gândit să echivaleze soldele celor mai mari armate de atunci şi acum, adică cea romană şi, respectiv, cea americană. Şi cum cu 35 de milioane de sesterţi puteau fi plătite salariile tuturor soldaţilor romani vreme de 10 săptămâni, câştigurile lui Gaius ar fi însemnat astăzi...15 miliarde de dolari!