Ceauşescu a făcut crize de nervi că nu a primit Nobelul pentru Pace. „Ani la rând a recrutat oameni influenţi care să-l ajute să aducă premiul în România”

Autor 19300 vizualizări


Nicolae Ceauşescu s-a simţit îndreptăţit să primească Nobelul pentru Pace pentru rolul jucat în negocierile de pace între Israel şi Egipt, din 1977.

La începutul anilor ’70, România a încercat să medieze relaţiile dintre ţările arabe şi Israel, aflate în război. Nicolae Ceauşescu şi-a cucerit reputaţia de mediator, iar încercările lui de a face pace în Orientul Mijlociu i-au crescut cota în faţa Occidentului.  

„În încercarea sa de a-şi echilibra angajamentul politic între statele arabe şi Israel, România păşea pe nisipuri mişcătoare. Diverse oficialităţi române, inclusiv Ceauşescu, continuau să se întâlnească cu omologii lor arabi, subliniid relaţiile de fraternitate dintre ţările lor. Hafez al-Assad, Saddam Hussein şi Yasser Arafat erau tovarăşi cu Ceauşescu. În acelaşi timp, diplomaţii români din ţările arabe aveau ordin să păstreze distanţa ori de câte ori ţara-gazdă întreprindea acţiuni pe care Israelul le-ar fi putut considera agresiuni la adresa sa”, susţine Radu Ioanid, în „Securitatea şi vânzarea evreilor”.  

În 1977, Ceauşescu a pregătit o invitaţie pentru prim-ministru israelian, proaspăt ales, Menahem Begin. Acesta a acceptat să viziteze Bucureştiul după ce a fost informat că Ceauşescu dorea sincer să joace rolul de mediator între Israel şi Egipt.   Menahem Begin a sosit la Bucureşti la 25 august 1977. „Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa de a sprijini negocierile pentru obţinerea unei înţelegeri în Orientul Mijlociu.  

Continuarea pe adevarul.ro

""