Ce trebuie să știți despre actualizarea hardware ului laptopului dvs  jpeg

Ce trebuie să știți despre actualizarea hardware-ului laptopului dvs.

Autor: advertorial

Laptopurile nu sunt la fel de ușor de actualizat ca computerele desktop. De fapt, laptopurile mai noi devin din ce în ce mai greu de actualizat. Totuși, este posibil să vă puteți actualiza laptopul cu mai multă memorie RAM sau o unitate SSD.

Deși unele laptopuri ieftine pot fi actualizate destul de ușor, în general, nu este o idee bună să cumpărați un laptop cu intenția de a-l actualiza ulterior. Ideal ar fi să cumpărați hardware-ul de care aveți nevoie de la început, pentru a evita durerile de cap mai târziu. 

Desktop-uri vs. laptopuri

Când construiți singur un computer desktop, o carcasă tipică va veni cu mult spațiu în interior. Puteți să-l deschideți răsucind câteva șuruburi și să obțineți acces ușor la toate componentele hardware din carcasă. Componentele pe care le instalați nu sunt permanente, ci pot fi eliminate și înlocuite ulterior. 

Chiar dacă cumpărați un computer desktop pre-construit, placa de bază a acestuia poate veni cu sloturi RAM și PCI Express goale, astfel încât să puteți instala mai multe plăcuțe de RAM și de expansiune. Este posibil ca unii producători să încerce să îngreuneze actualizarea PC-urilor desktop pre-construite, dar nici măcar acele PC-uri nu sunt la fel de dificil de actualizat ca un laptop.

Laptopurile sunt diferite. Nu vă puteți construi propriul laptop - în schimb, cumpărați un laptop pre-construit de la un producător. Aceștia construiesc o carcasă personalizată pentru laptop și aleg componente care să se potrivească acesteia. Ultrabook-urile moderne devin din ce în ce mai subțiri și ușoare și nu sunt concepute pentru a fi actualizate de utilizator.

Bariere în calea actualizării unui laptop

Iată ce vă împiedică adesea să faceți upgrade la un laptop:

    • Design: multe laptopuri nu sunt concepute pentru a fi deschise. Trebuie să utilizați un uscător pentru a topi adezivul în jurul afișajului și a-l deschide. Odată ce intrați în interior, veți găsi o adunătură strânsă de componente - bateria este, de asemenea, aderată la carcasă, deci nu o puteți înlocui cu ușurință. Unele laptopuri pot fi deschise cu o șurubelniță (teoretic - unele folosesc șuruburi brevetate), dar și acolo veți găsi și o grămadă de componente și bateria lipită.

    • Deschiderea acestuia: chiar dacă deschiderea laptopului este realizabilă, este posibil să nu fie o experiență plăcută. Laptopurile au multe componente strânse, astfel încât este posibil să fie necesar să scoateți multe alte componente de pe laptop, înainte de a o înlocui pe una anume. Unele laptopuri au peste 90 de șuruburi în interior!

    • Componente lipite: unele dispozitive sunt livrate cu componente lipite. De exemplu, MacBook-urile vin cu CPU, GPU și RAM lipite pe placa lor logică (sau placa de bază, așa cum o numesc utilizatorii de PC). Nu puteți elimina oricare dintre aceste componente și să instalați una nouă. Lipirea este procesul de aplicare a unui material metalic topit la căldură mare pe două obiecte. Metalul se răcește și cele două obiecte - RAM și placa de bază, în acest caz - se unesc între ele prin metal. Cu alte cuvinte, nu puteți doar să eliminați o componentă, deoarece este îmbinată cu placa de bază.

    • Garanție: Chiar dacă vă puteți deschide laptopul și înlocui unele componente, majoritatea producătorilor de laptopuri susțin că acest lucru vă va anula garanția. Dacă laptopul dvs. poate fi deschis cu ușurință, poate fi necesar să scoateți un autocolant care anulează garanția pentru a intra în interior. Este posibil ca producătorul să caute dovezi că ați manipulat interiorul laptopului, dacă îl trimiteți vreodată înapoi în service. Vor putea să vă respingă cererea de garanție, dacă găsesc dovezi că ați fi putut provoca problema. În teorie, producătorul ar trebui să respecte garanția, indiferent dacă ați deschis laptopul sau nu, dacă problema nu este vina dvs. 

Actualizări obișnuite care pot funcționa

Multe laptopuri ieftine pot fi actualizate în câteva moduri comune. Aceste upgrade-uri vor fi cele mai ușor de realizat pe laptopurile mai vechi, care sunt mai voluminoase și adesea mai prietenoase cu actualizările.

    • Instalați mai multă memorie RAM: dacă placa de bază a laptopului dvs. are sloturi disponibile, poate fi ușor să cumpărați o altă plăcuță RAM și să o introduceți. Dacă sloturile RAM ale laptopului dvs. sunt pline, este posibil să scoateți stick-urile actuale de memorie RAM și să instalați altele noi, cu capacitate mai mare. 

    • Treceți la un SSD: dacă aveți un laptop care vine cu un hard disk mecanic mai lent, este posibil să îl puteți actualiza destul de ușor cu o unitate solidă mai rapidă. Acest proces va presupune deschiderea laptopului, scoaterea hard disk-ului curent și instalarea unității SSD în locul său. Trebuie fie să creați mai întâi o copie a unității sistemului de operare, fie să reinstalați sistemul de operare ulterior. Unele laptopuri mai mari pot avea mai multe compartimente pentru hard disk, dar nu contați pe asta.

    • Înlocuiți o unitate optică cu un SSD: dacă doriți să păstrați unitatea internă a laptopului și să instalați o unitate SSD, este posibil să puteți înlocui unitatea optică (CD, DVD sau Blu-ray) a laptopului cu o unitate solid-state. Veți avea nevoie de o carcasă adecvată care să permită SSD-ului să se încadreze în locașul unității optice.