Ce țări mai aplică pedeapsa cu moartea? jpeg

Ce țări mai aplică pedeapsa cu moartea?

În prezent, 102 state din lume au abolit complet pedeapsa cu moartea. În șapte state, pedeapsa cu moartea este, teoretic, abolită, cu excepția unor circumstanțe excepționale (precum crime comise pe timp de război). Alte 50 de state prevăd încă aceată pedeapsă, dar nu au mai folosit-o de cel puțin zece ani, iar în 37 de state ea este încă în vigoare și folosită. Care sunt, așadar, țările care au încă pedeapsa cu moartea?

Dintre statele „occidentale” (state bogate, cu democrații funcționale și un nivel de educație ridicat), doar cinci mai au încă pedeapsa cu moartea:Statele Unite ale Americii, Japonia, Singapor, St. Kitts &Nevis, Taiwan și Coreea de Sud (unde există însă un moratoriu neoficial din 1998).

În Uniunea Europeană pedeapsa cu moartea nu există – abolirea ei fiind chiar o precondiție a aderării la Uniune. Astfel, pedeapsa a fost abolită pe rând de toate statele europene, ultima oară în Letonia, în 2012. Singurul stat european în care pedeapsa cu moartea este încă în vigoare este Belarus. 

Statistic vorbind, cele mai multe execuții au loc în state din Asia.Pe primul loc la numărul de execuții este China, urmată de Coreea de Nord, unde nu există însă cifre oficiale privind execuțiile. Pedeapsa cu moartea se folosește pe scară largă mai ales în statele islamice – numărul de execuții este ridicat în Iran și Arabia Saudiă, dar și în state islamice din Africa.

În America Centrală și de Sud, pedeapsa cu moartea mai există în Belize, Guatemala, Guyana și țările din Caraibe. În alte state precum Brazilia, Chile sau Peru, ea este încă în vigoare doar pentru circumstanțe special (crime de război).

În România ultimul caz de condamnare la moarte și executare a fost cel al cuplului Ceaușescu, în decembrie 1989. 

Venezuela a fost prima țară din lume care a abolit pedeapsa cu moartea – prin constituția din 1863.

Câteva statistici

94 de state prevăd încă pedeapsa cu moartea, iar în 37 dintre ele se și aplică în mod regulat.

Din cele 54 de state africane, 36 prevăd pedeapsa cu moartea, dar ea este aplicată doar în 11 țări:Botswana, Ciad (pentru terorism), Egipt, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Gambia, Libia, Nigeria, Somalia, Sudan și Sudanul de Sud.

Din cele 35 de state americane, pedeapsa cu moartea este în vigoare în 19 țări, dintre care doar două o aplică:Statele Unite ale Americii și St. Kitts &Nevis

În Asia-Pacific, din 57 de state, 37 au pedeapsa cu moartea, dar ea este aplicată în doar 23 de țări:Afganistan, Bahrein, Bangladesh, China, India, Indonesia, Iran, Irak, Japonia, Iordania, Kuweit, Malaezia, Coreea de Nord, Oman, Pakistan, Arabia Saudită, Singapore, Siria, Taiwan, Tailanda, Emiratele Arabe, Vietnam și Yemen. 

În Europa, doar în Belarus mai există pedeapsa cu moartea.

Verde închis - abolită
Verde deschis - abolită,  cu câteva excepții (circumstanțe speciale)
Portocaliu - încă în vigoare,  dar nefolosită de cel puțin zece ani sau aflată sub moratoriu
Roșu - încă în vigoare și utilizată
Verde închis - abolită Verde deschis - abolită, cu câteva excepții (circumstanțe speciale) Portocaliu - încă în vigoare, dar nefolosită de cel puțin zece ani sau aflată sub moratoriu Roșu - încă în vigoare și utilizată

Verde închis-abolită Verde deschis-abolită, cu câteva excepții (circumstanțe speciale) Portocaliu-încă în vigoare, dar nefolosită de cel puțin zece ani sau aflată sub moratoriu Roșu-încă în vigoare și utilizată

Crimele care se pedepsesc cu moartea

În multe dintre țările care prevăd încă pedeapsa capitală, traficul de droguri și trădarea sunt două dintre crimele pentru care un om riscă să ajungă la execuție. 

Țările care pedepesc cu moartea traficul de drogurisunt:Afganistan, Bangladesh, Brunei, China, Cuba, Egipt, India, Indonesia, Iran, Irak, Iordania, Kuweit, Laos, Malaezia, Maroc, Coreea de Nord, Oman, Qatar, Pakistan, Arabia Saudită, Singapore, Somalia, Coreea de Nord, Sri Lanka, Siria, Sudan, Taiwan, Tailanda, Emiratele Arabe Unite, SUA (doar în anumite condiții), Vietnam, Yemen și Zimbabwe.

Țările care condamnă oameni la moarte pentru trădaresunt:Algeria, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belarus, Botswana, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Cuba, Egipt, Etiopia, Gambia, Ghana, Guyana, Israel, Japan, Kenya, Laos, Libia, Myanmar, Nauru, Coreea de Nord, Papua New Guinea, Peru, Saint Lucia, Saint Vincent &Grenadines, Sierra Leone, Singapore, Sudan și Sudanul de Sud, Swaziland, Siria, Tanzania, Tonga, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite, SUA, Vietnam și Zambia.

În unele țări musulmane și homosexualitatease pedepsește cu moartea:Afganistan, Brunei, Iran, Irak, Mauritania, Nigeria, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Emiratele Arabe și Yemen. Și apostazia(renunțarea la credință) se pedepsește cu moartea în Afganistan, Iran, Irak, Mauritania, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Emiratele Arabe și Yemen – cu mențiunea că în Iran, Mauritania, Qatar și Yemen nu s-au înregistrat până acum execuții pentru această crimă.

Spionajulpoate aduce pe cineva în fața execuției în Algeria, Camerun, Republica centrafricană, Iran, Peru, Qatar, Statele Unite și Yemen, iar corupția– în China, Cuba și Iran. Adulterulse pedepsește cu moartea în Brunei, Arabia Saudită, Somalia și Yemen.