Ce componente sunt incluse în compoziția șamponului jpeg

Ce componente sunt incluse în compoziția șamponului

Autor: advertorial

Șamponul este un produs indispensabil pentru îngrijirea părului, având proprietatea să elimine impuritățile și sebumul. Remediul conține diverse componente, precum apă, surfactanți, agenți de spumă, agenți de îngroșare, balsam, regulatori de aciditate, agenți de colorare și conservanți, fiecare din ele având propriul său scop. 

Apă

Apa este ingredientul principal în majoritatea șampoanelor. Aceasta nu este simplă, ci apă purificată sau deionizată, fiind îndepărtate toate mineralele - fapt pentru care se realizează un produs omogen, stabil.

Surfactanți

Surfactanții sunt principalele ingrediente ale șamponului. Aceștia au proprietatea să îndepărteze impuritățile și sebumul, precum și să creeze spuma. În șampoanele moderne, în calitate de surfactanți, sunt adăugate cel mai frecvent substanțe tensioactive anionice, însă acestea sunt iritante pentru piele și membranele mucoase ale ochilor. Astfel, în șampoane se includ alte grupe de surfactanți care compensează efectele nocive.

Agenți de spumă

Agenții de spumă sunt un grup special de substanțe tensioactive care oferă proprietăți excepționale de spumare. Aceste substanțe permit obținerea unei spume dense, practic fără a crește consumul de șampon. Agenții de spumă au un efect redus asupra proprietăților și calității șamponului.

3 jpg jpeg

Agenți de îngroșare

Agenții de îngroșare nu participă la curățarea părului, dar fără ei remediile ar fi foarte lichide și nu ar fi convenabil de utilizat. Cel mai des folosit agent de îngroșare este sarea de masă, care îngroașă surfactantul. Ingredientele polimerice speciale sunt folosite mult mai rar, din cauza costului ridicat.

Balsam

Aditivii de condiționare din șampon au fost adăugați la compoziție nu cu mult timp în urmă, deoarece aceștia interferau cu eficacitatea șamponului. Cu toate acestea, odată cu inventarea șamponului 2-în-1 și popularitatea sa ridicată, toate companiile au început treptat să adauge ingrediente de îngrijire la șampon. Acestea sunt în principal siliconi, folosiți în calitate de balsam, și componente polimerice, pentru a face părul ușor de aranjat. În plus, adăugarea de proteine ​​hidrolizate, aminoacizi și uleiuri (de exemplu, ulei de argan) a devenit populară. În funcție de tipul de șampon, cantitatea de componente de îngrijire poate varia semnificativ.

Regulatori de aciditate

Adesea, șampoanele conțin ingrediente care creează un anumit grad de aciditate (pH). Majoritatea remediilor sunt ușor alcaline sau neutre (pH 7 și mai mare). Cu cât șamponul este mai alcalin, cu atât proprietățile sale de curățare sunt mai pronunțate. Acest nivel de aciditate poate provoca slăbirea, uscarea și fragilitatea părului, și, de asemenea, iritarea scalpului.

2 jpg jpeg

Conservanți

Ultimul grup de substanțe de care niciun șampon nu poate fi lipsit este conservanții. Sarcina lor principală este de a preveni dezvoltarea microorganismelor și ciupercilor în tub în timpul utilizării. Acesta este un întreg grup de substanțe naturale și sintetice, care se adaugă la cosmetice în cantități minime.