Ce am moştenit de la egipteni jpeg

Ce am moştenit de la egipteni

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția

Vechii egipteniau avut un impact uriaş asupra multor civilizaţii şi culturi, impact al cărui ecou se simte până astăzi. Multe lucruri pe care strămoşii egipteni le-au inventat sunt încă folosite de oameni în viaţa de zi cu zi.

Cerneala

Cerneala neagră este unul dintre substanţele de bază pe care oamenii le folosesc în fiecare zi, dar despre care puţini se întreabă de unde provine. Egiptenii au creat cerneala neagră, dar şi alte culori, care îi ajutau la realizarea operelor de artă, dar şi la redactarea hieroglifelor.  Cerneala lor era atât de bună, încât mii de ani mai târziu încă se mai observă cu detalii rodul muncii lor.

Machiajul

În timp ce machiajul în epoca contemporană este rezervat în mare parte femeilor, în Egiptul Antic, atât femeile cât şi bărbaţii erau extrem de preocupaţi de înfăţişarea lor şi de igienă. Oamenii foloseau machiajul pentru tot soiul de motive, de la a fi parte a unor ceremonii religioase până la motive medicale. Egiptenii au conceput produse de înfrumuseţare precum creionul dermatograf prin amestecarea de funingine cu minerale şi un tip de unguent. Machiajul era, de asemenea, un indicator al clasei sociale:cu cât aveai mai  multe culori folosite pe ten şi corp, cu atât aparţineai unei clase mai bine văzute.

Mobila

În interiorul unei locuinţe, încă de la prima vedere se pot observa mai multe piese de mobilier pe care omenirea le-a moştenit de la egipteni. Obiecte precum masa, patul, sau scaunul au fost descoperite în mormintele egiptene, şi probabil ele şi decarau impunătoarele lor palate. Pentru oamenii de rând, o casă obişnuită avea doar câteva coşuri sau lăzi, deoarece ei nu aveau multe obiecte personale pe care le păstrau, iar mesele le foloseau doar în morminte pentru a aşeza pe ele ofrandele.

Scrisul

Egiptenii sunt primii care au ţinut o evidenţă scrisă a vieţii lor. Prima formă de scris a lor, cea hieroglifică, este caracterizată prin folosirea a mai multe desene şi simboluri. Ei foloseau comunicarea scrisă pentru a ţine legătura cu alţi oameni aflaţi departe, pentru a ţine diferite tipuri de evidenţe, şi pentru a controla ce se întâmplă în imperiu.

Hârtia

Egiptenii au creat hârtia pentru a scrie vieţile lor, texte religioase, şi de asemenea pentru documente importante. Ei produceau hârtia în cantităţi industriale şi o vindeau şi altor populaţii antice pentru Grecia Antică. Ei realizau hârtia dintr-un tip de trestie dură, care creştea pe malurile Nilului. Ei o ţineau sub formă de tub, şi o “umpleau” cu orice, de la literatură la muzică şi ştiinţă. De asemenea, metoda de realizare a hârtiei au ţinut-o secretă, pentru a putea deţine monopolul.

dfdfdfd 0 jpg jpeg

Ceasul solar. Ceasul cu apă (clepsidra)

Aceste dispozitive de timp permiteau egiptenilor să determine mai multe lucruri despre mediul lor. Pentru început, ceasul solar sau ceasul cu umbră le spunea cât este ora în funcţie de poziţia soarelui pe cer. Ceasul cu apă le permitea a ţine cont de trecerea timpului seara. De asemenea, era folosit pentru diferite ritualuri pe timpul nopţii. Datorită lor şi ceasului solar s-a stabilit care era cea mai lungă, respectiv cea mai scurtă zi din an.

Peruca

Verile caniculare şi lipsa igienei provoca apariţia păduchilor. Pentru a ţine bolile departe, dar şi micile insecte, majoritatea egiptenilor se rădeau şi optau pentru peruci. Acestea îi protejau de soare, şi erau purtate atât de bărbaţi cât şi de femei. Singurii care nu purtau peruci erau preoţii şi muncitorii, deoarece nu îşi permiteau să achiziţioneze unele. Primele peruci erau confecţionate din păr de om sau din lână, şi aveau mult volum. De asemenea, părul era acoperit cu ceară de albine pentru a putea fi împletit. Perucile erau atât negre, cât şi blonde.

Produse pentru igienă dentară

O altă arie unde egiptenii au realizat îmbunătăţiri este cea a igienei orale. Cum pe acea vreme încă nu existau dentişti, ei au venit cu câteva soluţii pentru anumite probleme, cum ar fi cea a respiraţiei neplăcute. Primele lor încercări nu au fost unele tocmai bune, lăsându-I pe aceştia cu infecţii şi carii, aşa că egiptenii au inventat pasta de dinţi şi bomboanele mentolate. Aceste produse erau realizate din mai multe ierburi şi uleiuri esenţiale precum tămâie, smirnă, scorţişoară şi miere.

Calendarul

Există multe asemănări între calendarul egiptean şi cel modern:356 de zile, 12 luni, 30 de zile fiecare lună.  Calendarul urmărea şi nivelurile de apă ale Nilului, în aşa fel încât fermierii să îşi planifice recoltele. Egiptenii au împărţit anul în 3 sezoane:akhet, peret şi shemu, acestea însemnând inundaţie, creştere şi recoltare.

dfdfdvv jpg jpeg

Sistemul de irigaţii

Egiptenii antici aveau un sistem complex de irigaţii care le permitea să îşi ude culturile în timpul secetei. Ei au dezvoltat un sistem hidraulic, cu ajutorul căruia puteau face rezerve de apă considerabile. Egiptul Antic a fost renumit în acea vreme pentru culturile sale în acea perioadă pentru simplul fapt că aveau acces la apă mult mai uşor, şi îşi puteau susţine agricultura pe timpul secetei.

Sticla

Adevăraţi maeştri ai sticlei, egiptenii au creat mai multe tipuri de sticlă colorată, încă din anul 1500 î.Hr. îndemânarea lor în arta realizării de sticlă a fost extrem de valoroasă în diferite schimburi, în special când era vorba de acele mărgele din sticlă despre care se credea că au puteri magice. În plus, ei făceau borcane şi sticle, iar sticlele lor albastre erau renumite pentru aşa zisele puteri vindecătoare.