Cartea de bucate a lui Salvador Dali: erotism şi gastronomie jpeg

Cartea de bucate a lui Salvador Dali: erotism şi gastronomie

Se pun în cantităţi egale geniu şi nebunie. Se adaugă puţin vis din copilărie şi se amestecă cu multă dragoste. Totul se fierbe la foc mare de ani’60 şi apoi se serveşte la temperatura veacului pentru o eternitate. Inspirat de Gala, soţia şi muza sa, Salvador Dali şi-a materializat visul din copilărie şi a scris, în stilu-i specific, o carte de bucate.

carte 9 jpg jpeg

Încă de la vârsta de 16 ani, Dali visa să devina bucătar sau măcar să scrie o carte de bucate cu specific catalan. Visul nu l-a dus la bun sfârşit decât în timpul anilor’60, când a pus laolaltă arta sa şi bucătăria. „Les Diners de Gala” a văzut lumina tiparului în ianuarie 1973, când cele 12 capitole erau ilustrate în stilul său specific, de un erotic suprarealism. Capitolele sunt împărţite în funcţie de tipul de alimente folosite, de la ouă la fructe de mare, sau reţete exotice. Există un capitol dedicat alimentelor afrodisiace, numit „Les je mange Gala”.

dsljd jpg jpeg

Excentricul artist, cunoscut pentru ciudatele sale preferinţe, a consultat peste 150 de reţete speciale ale bucătarilor şefi de la Paris. Mâncarea şi imaginaţia fac casă bună se spune, iar în teorie, din punct de vedere gastronomic şi estetic, cartea este o operă de artă. Cu toate acestea, reţetele nu sunt unele de urmat, iar ilustrarea lor le face cu atât mai neapetisante. Cartea de bucate nu a fost editată decât în 400 de copii, unele dintre ele valorând chiar şi 25000 de dolari.

dali png png

După patru ani de la lansarea cărţii, Dali a scris încă o odă adusă soţiei sale. „Vinurile Galei” este o carte cu numeroase vinuri care sunt grupate în categorii, în funcţie de senzaţia  pe care o lasă degustătorului. Vinul şi mâncarea au reprezentat pentru Salvador Dali adevărate subiecte ale senzualităţii, lucru pe care l-a fructificat in plin în operele sale.

oua jpg jpeg

OUĂ VECHI DE O MIE DE ANI

10 ouă
1 ½ litri de apă
5 cuișoare întregi
3 linguri de zahăr
3 linguri de oțet
sos Tabasco
2 lămâi (tăiate în 8 bucăţi)
¾ linguriță de cimbru
4 pliculeţe de ceai
2 cepe
2 căţei de usturoi

Știți cu siguranță aceste ouă vechi de o mie de ani, una dintre coroanele bucătăriei chinezeşti. Nu vom pretinde perfecțiunea lor ultimă, dar vom încerca pur și simplu să vă ajutăm să urmați o rețetă amuzantă, care are avantajul de a fi pregătită din timp. Mai întâi, fierbeţi ouăle timp de zece minute în apă clocotită cu sare. Apoi scoateţi-le, puneţi-le sub jet de apă rece, procedeu care le va face mai ușor de decojit. În aceeași apă în care au fiert ouăle, adăugați cuişoarele, zahărul, oţetul, mult sos Tabasco, lămâile tăiate în optimi și cimbrul.

Se fierbe timp de 15 minute. Stingeți flacăra, înmuiaţi pliculeţele de ceai şi lăsaţi-le suspendate timp de 10 minute. Într-un borcan, puneţi ceapa tăiată cubuleţe şi usturoiul. Adăugați ouăle decojite şi turnaţi sosul, astfel încât ouăle să fie complet scufundate. Închideți borcanul și păstrați-l pe raftul de jos al frigiderului. Fiți răbdători timp de trei săptămâni înainte de a deschide borcanul și de a servi. Aceste ouă se potrivesc bine cu mezeluri și pește.

COCKTAIL CASANOVA

Sucul de la 1 portocală
1 lingură de bitter (Campari)
1 linguriță de ghimbir
4 linguri de coniac
2 linguri de coniac vechi (Vielle Cure)
1 vârf de cuţit de chilli

Acest cocktail este foarte potrivit atunci când circumstanțe precum oboseala, suprasolicitarea sau, pur și simplu, excesul de sobrietate, fac apel la un tonic. Iată o rețetă testată care se potrivește cerințelor. Trebuie să subliniem un alt avantaj al acestei rețete, și anume că nu trebuie să mai faci mutra acră pe care o ai de obicei când apelezi la un remediu.

Pe fundul unui pahar, combinaţi piperul şi ghimbirul. Turnați bitter deasupra, apoi coniac și „Vielle Cure”. Introduceţi amestecul în frigider sau chiar în congelator. Treizeci de minute mai târziu, scoateţi-l din congelator şi amestecaţi sucul de portocală în paharul rece. Beţi… şi așteptaţi efectul. Este destul de rapid.