Care sunt singurele state comuniste de astăzi jpeg

Care sunt singurele state comuniste de astăzi

📁 Comunism
Autor: Redacția

În perioada Războiului Rece, lumea a fost împărţită dihotomic din punct de vedere politic, în state democratice şi comuniste. După prăbuşirea sistemului bipolar condus de Uniunea Sovietică, multe state au renunţat la comunism, unele adoptând o formă de socialism, altele de autoritarism, alte preluând valorile democratice. Astăzi, în lume au mai rămas cinci state comuniste, fiecare încercând să se adapteze după posibilităţi sistemului capitalist.

China

Civilizaţia chineză este una dintre cele mai vechi şi fascinante din istorie. Organizată ca imperiu secole de-a rândul, China a căzut în mâinile comuniştilor în 1949, când, pe 1 octombrie, preşedintele Partidului Comunist Chinez, Mao Zedong, a proclamat crearea Republicii Populare Chineze. Primul lider comunist al Chinei a rămas în istorie pentru politicile inedite aplicate în ţară. În timp, însă şi mai ales după încheierea Războiului Rece, China a adoptat un comunism „cu faţă umană”, permiţând dezvoltarea economiei. În plan politic, însă, a menţinut sistemul unipartit, dominat de Partidul Comunist.

Cuba

Cuba este o republică parlamentară condusă de un partid comunist, care deţine monopolul politicii. După cum afirmă Constituţia cubaneză, Partidul Comunist „este forța supremă călăuzitoare a societății și a statului”. Fidel Castro a fost personajul principal – şef al statului şi al guvernului – din 1959, de când a avut loc revoluţia cubaneză şi până în 2008. După retragerea lui Fidel din politică, din motive de sănătate, locul a fost preluat de fratele său, Raul Castro. Ca şi în cazul Chinei, şi Cuba începe să desfăşoare un proces de relaxare a relaţiilor cu exteriorul, în prim plan fiind relaţiile cu Statele Unite ale Americii.

Vietnam

După ocupare japoneză din anii 1940, Vietnamul s-a luptat cu ocupaţia franceză în Primul Război al Indochinei. În 1954, Franţa a fost înfrântă. Ulterior, Vietnamul a fost divizat politic în două state rivale – de nord şi de sud. Conflictul a escaladat, s-au implicat şi SUA, în contextul Războiului Rece. În 1975, Războiul din Vietnam s-a încheiat cu victoria Nordului. Apoi, statul a fost unificat sub guvernul comunist – un stat aflat în sărăcie şi izolat politic. În 1986, guvernul a iniţiat o serie de reforme economice şi politice care au început să aducă ţara pe calea integrării în economia mondială. În 2000, deja stabilise relaţii diplomatice cu aproape toate statele lumii. Până în 2020, planul guvernului comunist este să aducă Vietnamul în rândul naţiunilor dezvoltate.

Laos

Teritoriul Laosului a fost locuit din vremuri străvechi de diferite populații, ce au atins apogeul dezvoltării lor culturale, sociale și economice în mileniul IV î.Hr. Laosul se învecinează cu Birmania, China, Vietnam, Cambodgia şi Tailanda.

Din 1941 până în 1945, s-a aflat sub ocupaţia japoneză. În 1945, japonezii au fost înfrânţi de gherilele comuniste care au proclamat statul independent Pathet Lao. Au fost înfrânte însă de francezi care au instaurat regatul sub protectorat francez. Şi-a dobândit independenţa faţă de Uniunea Franceză în 1953. Dar în 1950 a izbucnit războiul civil între comunişti şi monarhişti, război care se va termina în 1975 cu abolirea monarhiei. Din 1975 până în 1989, aici au staţionat trupe vietnameze care au influenţat puternic viaţa economică, politică şi socială a Laosului. După 1986 a început un proces de liberalizare şi democratizare. În 1997, statul a devenit membru ASEAN (Association of Southeast Asian Nations – Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei), dar  rămas încă în orbita Vietnamului.

Coreea de Nord

După eliberarea Coreei de sub ocupaţia japoneză, la sfârşitul celuid de-Al Doilea Război Mondial, statul a fost împărţit de Naţiunile Unite în două părţi, delimitate de paralela 38. Coreea de Nord urma să fie administrată de URSS, iar cea de Sud, de SUA. Aşadar, în 1948, a fost proclamată Republica Populară Coreeană.

Conform Constituţiei, Coreea de Nord e o republică socialistă, dar nu de factură stalinistă. E o dictatură absolută unde Kim Ir-Sen a înlocuit marxismul cu ideologia juche. După moartea lui Kim Il-Sung postul de preşedinte nu a mai fost ocupat, acesta fiind proclamat preşedinte etern. Succesorul său, Kim Jong-Il a fost desemnat secretar general etern. Aparatul de stat e dominat de Partidul Muncii din Coreea, care are aproximativ trei milioane de membri. Există şi trei partide minore, unite în Frontul Democratic pentru Reunirea Patriei.