Care era speranța de viață a gladiatorilor romani? jpeg

Care era speranța de viață a gladiatorilor romani?

📁 Antichitate
Autor: Iulian Sîmbeteanu

În 1993, arheologii austrieci au făcut o descoperire spectaculoasă în orașul roman Ephesus din Turcia (în prezent Efes):un cimitir de gladiatori. Expertiza antropologică a scheletelor gladiatorilor din Ephesus a oferit oferit o nouă perspectivă asupra modului în care acești oameni au trăit și au murit. Dintre cele 68 de schelete cercetate, 66 au fost de bărbați adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.

Cercetătorii au descoperit că gladiatorii aveau o masă musculară foarte dezvoltată, mai ales în zona brațelor și picioarelor, rezultat al unui program riguros de antrenament. De asemenea, aceștia aveau și un strat consistent de grăsime, necesar pentru a proteja mușchii și organele vitale de tăieturi. Analizele de laborator au confirmat textele clasice, care ne spun că dieta acestor luptători era compusă preponderent din cereale și leguminoase, relatează historyextra.com. 

Oasele gladiatorilor au urmele unor răni vindecate, precum și urmele rănilor care le-au cauzat moartea. Analiza acestor oase arată că cei mai mulți gladiatori au murit în urma unei singure lovituri decisive (coup de grâce). 

O inscripție care se regăsește la Muzeul din Napoli oferă informații despre un spectacol cu gladiatori organizat de un anume Mesonius. Inscripția menționează că au luptat 18 gladiatori, 8 au fost învingători, 3 au fost uciși, iar 5 au fost învinși, dar au scăpat cu viață. Această relatare ar putea fi reprezentativă pentru rata de supraviețuire a gladiatorilor romani, având în vedere relatările antice, precum și inscripțiile de pe pietrele funerare. Au existat și veterani ai luptelor de gladiatori. Un retiarius (gladiator înarmat cu un trident şi cu o plasă – n.r.) anonim din Roma se lăuda pe piatra funerară că a obținut 14 victorii în arenă, însă puțini reușeau să supraviețuiască mai mult de 10 – 12 de lupte.

Două pietre funerare descoperite la Tomis arată doi gladiatori (retiarius) care au luptat pe teritoriul actual al României, în secolele II-III d.Hr., Argutos (stânga-învingător de șase ori în luptă) și Skirtos Dakesis (dreapta), amândoi înfățișați cu costumul și armele de luptă. Stela funerară a gladiatorului Skirtos Dakesis arată o armă ciudată, un fel de cuțit cu patru lame. Această de armă a rămas necunoscută, până când arheologii au găsit în cimitirul din Ephesus un femur care avea o rană vindecată constând din patru înțepături.