Care au fost costurile Primului Război Mondial? jpeg

Care au fost costurile Primului Război Mondial?

Costurile pentru război sunt extrem de greu de calculat:se pot include factori precum datoriile naționale provenite din împrumutul internațional, distrugerea pământurilor și a industriei – acesta fiind, în principal, un factor pentru Franța, Belgia și Rusia, cu toate că înlocuirea navelor pierdute a reprezentat un mare cost pentru Marea Britanie – costurile pentru îngrijirile medicale pe termen lung pentru cei schilodiți sau traumatizați, pensiile văduvelor și a altor plăți de compensare, precum și impactul economic pe care l-a avut întreruperea producției normale și modelele de tranzacționare care întâlnesc cererile de război.

Această dificultate de a decide ce să se includă, mai exact, pe lista cheltuielilor de război a însemnat pentru Gemania facturi nelimitate pentru reparațiile post-război. Inflația și schimbările sistemului monetar contribuie la dificultatea de a da cifre realiste pentru cheltuielile de război.  

Războiul ar fi costat Marea Britanie aproximativ 35 miliarde de dolari, Germania, undeva aproape de 38 de miliarde, Franța – 24 de miliarde și Rusia – 23 de miliarde, dacă ne raportăm  la cursul dolarului american de la sfârșitul secolului al XX-lea. Dar adevăratele  costuri ale Primului Război Mondial constă în concepte mult mai largi decât simpla știință financiară.