Capodopere descoperite din întâmplare  jpeg

Capodopere descoperite din întâmplare

În 1820, un țăran grec, pe nume Iorgos, își ara peticul de pământ de pe insula Milos. La un moment dat a lovit ceva tare; săpând mai adânc, a descoperit patru statuete - trei ale zeului Hermes și una a zeiței Afrodita.

Câteva săptămâni mai târziu, o expediție arheologică franceză, condusa de ducele de Choiseul, ajunge la Milos, cumpăra statuia Afroditei și o aduce în Franța. Ludovic al XVIII-lea a „botezat-o” Venus din Milo (foto sus) și a oferit-o Muzeului Luvru.

Un cuplu de pensionari din Milwaukeee, Wisconsin, solicita unui expert sa evalueze un tablou pe care doreau să-l vândă (foto stânga). Privirea acestuia este însa atrasa de un alt tablou aflat pe perete și despre care proprietarii credeau ca este o copie după un Van Gogh. Expertiza a arătat însă că era chiar originalul, pictat în 1886. Pe 10 martie 1991, Natura moarta cu flori, se vindea la licitație pentru suma de 1,4 milioane de dolari.

Van Gogh jpg jpeg

De-a lungul anilor, angajații muzeului de arheologie din Southampton, Anglia, și-au sprijinit bicicletele de o piatră de culoare neagră, înaltă de 70 de centimetri. În anul 2000, doi egiptologi care făceau inventarul muzeului, și-au dat seama că ceva este în neregula cu „rastelul”. După cercetări mai amănunțite, au descoperit ca este vorba despre o statuie a regelui Toharqa (foto dreapta), care a domnit în zona Sudanului de azi, cu 700 de ani î.H.

statuie png png