Călătorie în jurul Pământului: cei mai mari exploratori din istorie png

Călătorie în jurul Pământului: cei mai mari exploratori din istorie

La sfârșitul secolului al XV-lea, lumea era mică. Centrul civilizației umane părea a fi undeva în Europa Occidentală;oamenii de aici știau că există undeva, în Orient, o Chină (Marco Polo scrisese despre ea), o Indie și numeroase zone exotice, dar nu se știa exact cât de mare este lumea. A venit apoi epoca marilor descoperiri geografice:grație unor navigatori pricepuți și a unor oameni a căror curiozitate i-a împins până la marginea lumii, Pământul s-a făcut rotund și mare. Navigând în jurul Pământului, Magellan a confirmat ceea ce savanții bănuiau încă din Antichitate, că planeta noastră este sferică, iar pe parcursul expediției sale a descoperit teritorii unde niciun european înaintea sa nu ajunsese până atunci. Și nu a fost singurul:căci secolul XVI este secolul marilor exploratori – oameni care n-au putut sta locului și și-au petrecut viața mereu pe drum, în căutarea unor locuri îndepărtate. Cine au fost ei și care au fost marile lor realizări? 

1.Marco Polo (c. 1254-1324)

Faimos pentru:călătoriile în Asia și explorarea Chinei și a Mongoliei  

Nicio listă a marilor exploratori din istorie nu ar fi completă fără Marco Polo. Primul mare explorator european, venețianul Marco Polo este cunoscut pentru călătoriile sale în Asia și China, inclusiv în teritoriile mongole, și pentru jurnalul expedițiilor sale (Călătoriile lui Marco Polo), care au făcut cunoscute în Europa civilizațiile orientale. Fascinat de Drumul Mătăsii, Marco Polo și-a petrecut 17 ani din viață explorând Mongolia și China. 

2.Vasco da Gama (c.1460/1469-1524)

Faimos pentru:descoperirea rutei maritime către India și rolul său în epoca Marilor Descoperiri Geografice

dagama jpg jpeg

Vasco da Gama este cel mai important explorator din istoria țării care a dat startul marilor explorări geografice și care a creat primul imperiu colonial:Portugalia. Lusitanul a comandat una dintre navele care au pornit spre Est în căutarea unui drum către India și teritoriile mirodeniilor. Pornind pe urmele lui Bartolomeo Diaz, a devenit primul european care a ajuns în India pe mare:a aruncat ancora în portul indian Calicut (Calcutta) în mai 1498, la aproape un an după ce părăsise porturile iberice. 

3.Cristofor Columb (1451-1506)

Faimos pentru: descoperirea Americii 

Italian prin naștere, exploratorul Cristofor Columb a navigat sub steagul spaniol. Astfel, descoperirea lui – cea care avea să schimbe definitiv istoria lumii – a fost atribuită regatului Spaniei. Însărcinat cu descoperirea unei rute către India (obsesia tuturor monarhilor europeni ai vremii), Columb a pornit pe Atlantic spre vest:credea că, înconjurând globul, trebuie să ajungă în India. A descoperit însă un continent nou, o Lume Nouă, pe care a explorat-o pe parcursul mai multor expediții între 1492 și anul morții sale. Descoperirea sa a stat la baza colonizării noului continent, fenomen care a schimbat atât istoria Americilor, cât și pe cea a Europei, devenită brusc Lumea Veche. 

4.Fernando Magellan (c. 1480-1521)

Faimos pentru:prima navigare în jurul lumii 

64899 004 566208af jpg jpeg

Numele navigatorului portughez Fernando Magellan a rămas asociat primei călătorii în jurul globului, deși în realitate exploratorul nu și-a terminat niciodată călătoria. Portughezul, angajat în serviciul Coroanei Spaniei, a încercat prima circumnavigație în jurul lumii căutând o rută de traversare din Oceanul Atlantic în Pacific:a descoperit atunci strâmtoarea din extremitatea sudică a Americii de Sud care astăzi îi poartă numele. Magellan nu a apucat însă să-și termine expediția:el a fost ucis într-o bătălie în insulele Filipine, dar parte din echipajul său a reușit să se întoarcă acasă, stabilind astfel o premieră în istoria explorărilor geografice. 

5.Hernan Cortes (1485-1547)

Faimos pentru:cucerirea Imperiului Aztec 

Spaniolul Hernan Cortes, poate cel mai cunoscut dintre conchistadorii secolului XVI, a cucerit și colonizat teritorii importante din America centrală și de Sud, dintre care cele mai importante au fost teritoriile mexicane.

6.Amerigo Vespucci (1454-1512)

Faimos pentru:a dat numele continentelor americane 

vespuccivoyage3 jpg jpeg

Cristofor Columb a fost cel care a descoperit America, dar numele continentelor de dincolo de Atlantic a fost inspirat de alt explorator:italianul Americo Vespucci. Cartograf și navigator, numele lui Vespucci este legat mai degrabă de explorarea Americii de Sud:el a fost cel care a descoperit Brazilia. De asemenea, el este cel care a demonstrat că teritoriile descoperite de Columb făceau parte dintr-un continent nou și nu erau, așa cum s-a crezut inițial, la limita estică a Asiei. 

7.Francisco Pizarro (c. 1471/1476-1541)

Faimos pentru:cucerirea Imperiului Incaș 

Conchistadorul Francisco Pizzaro a condus cea mai importantă expediție spaniolă în America de Sud:cea care s-a încheiat cu prăbușirea Imperiului Incaș. Atras de mirajul bogățiilor din Lumea Nouă, Pizarro a plecat în căutarea legendarului El Dorado. Nu l-a găsit;a descoperit însă sursa bogățiilor incașilor – nenumăratele mine de aur și argint care, de atunci înainte, vor alimenta bogăția Spaniei. 

370px conquest peru 1531 jpg jpeg

8.James Cook (1728-1779)

Faimos pentru:descoperirea Insulelor Hawaii și explorarea Australiei

Căpitanul englez James Cook a fost cel mai mare explorator al secolului al XVIII-lea. A făcut o călătorie în jurul lumii dinspre Oceanul Atlantic către Pacific, descoperind pe drum Insulele Hawaii. A fost, de asemenea, printre primii europeni ajunși în Australia și Noua Zeelandă. 

9.John Cabot (c. 1450-1499)

Faimos pentru:explorarea Americii de Nord 

Pe numele său adevărat Zuan Chabotto, exploratorul italian John Cabot s-a angajat în serviciul Regelui Henric al VII-lea și a jucat un rol important în descoperirea și colonizarea Americilor. În 1497 a descoperit unele teritorii ale continentului nord-american, mai exact zona canadiană cunoscută azi drept Newfoundland. 

10.Francis Drake (c. 1540-1596)

Faimos pentru:a doua navigare în jurul lumii, după Magellan 

Apropiat al Reginei Elisabeta I a Angliei, englezul Francis Drake s-a remarcat în lupta împotriva Armadei spaniole în 1588, dar înainte de asta a fost un mare explorator. Între 1577 și 1580 a reușit a doua circumnavigație din istorie, după cea a lui Magellan. 

11.Zheng He (1371-1433)

Faimos pentru: a fost cel mai mare explorator din afara lumii occidentale 

300px zheng he 0 png png

Dacă împăratul chinez nu ar fi pus capăt expedițiilor geografice ale amiralului Zheng He, marile explorări geografice ar fi fost, cu siguranță, o operă a Chinei. Înaintea marilor exploratori europeni, Zheng He a călătorit până în Africa și Orientul Mijlociu și în toată Asia de Sud și Sud-Est, ajungând în locuri pe care europenii le-au descoperit abia câteva decenii mai târziu, precum Thailanda, Sumatra, Malacca sau Ceylon. 

12.Juan Ponce de Leon (1474-1521)

Faimos pentru: descoperirea Floridei și expediția de căutare a Fântânii Tinereții 

Conchistadorul spaniol Ponce de Leon a rămas în istorie drept idealistul care a căutat, în zadar, Fântâna Tinereții. N-a găsit acest loc coborât din mitologie, dar în expedițiile sale în sudul continentului nord-american a descoperit peninsula Florida. 

13.Bartolomeo Diaz (c. 1451-1500)

Faimos pentru:navigarea în jurul Capului Agulhas, la extremitatea sudică a Africii, și trecerea din Oceanul Atlantic în Oceanul Indian 

bartolomeu dias voyage png png

Bartolomeo Diaz, explorator și navigator portughez, a călătorit de-a lungul coastei Africii în căutarea unei rute către India. A trecut pe lângă Capul Bunei Speranțe (considerat în mod eronat extremitatea sudică a continentului african) și și-a continuat drumul în jos până la Capul Agulhas, intrând apoi în Oceanul Indian. Descoperirea lui Diaz le-a permis portughezilor să pună bazele coloniilor din India și Asia de Sud-Est și să monopolizeze profitabilul comerț cu mirodenii.