Burebista, cel mai des întâlnit personaj istoric din benzile desenate comuniste jpeg

Burebista, cel mai des întâlnit personaj istoric din benzile desenate comuniste

📁 Istoria benzilor desenate
Autor: Dodo Niță

Personalitatea care apare cel mai des în banda desenată istorică românească este Burebista: în 1978, în revista „Luminița”, desene de Ion Mihăescu, scenariu de Dumitru Almaș, în 1979 și 1980, în revista „Cutezătorii”, desene de Sandu Florea, respectiv de Valentin Tănase, și chiar sub formă de album – Burebista-Regele Dacilor, Decebal – Vulturul Carpaților, sc. Radu Theodoru, des. Sandu Florea, tot în 1980.

De ce tocmai el? Foarte simplu: în 1980, statul român urma să organizeze un grandios jubileu „2050 de ani de la întemeierea de către Burebista a statului unitar și centralizat geto-dac”, iar politrucii vor profita de eveniment pentru a-l integra în cultul personalității conducătorului statului român, Nicolae Ceaușescu.

37   desene de Valentin Tănase jpg jpeg

„Pentru a-i face pe plac Conducătorului, cercetătorii de la Institutul de Istorie al PCR au reinventat biografia regelui dac. Burebista a fost transformat într-un Nicolae Ceaușescu al Antichității. Iar Ceaușescu, într-un Burebista al sfârșitului de secol XX”, scria Zoe Petre în articolul „Cum au reinventat istoricii comuniști biografia lui Burebista” din revista „Historia” nr.99/2010. Cinematografia românească va lansa filmul Burebista, Poșta Română va emite seria de timbre Burebista, iar desenatorii români vor primi sarcina să realizeze biografia oficială – în benzi desenate – a marelui conducător geto-dac.

Acest text este un fragment din articolul "Socialismul și benzile desenate.1948-1989" apărut în numărul 33 al revistei Historia Special, disponibil în perioada 23 decembrie 2020 - 20 martie 2021 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum