Biserica din Densus, un unicat al patrimoniului românesc jpeg

Biserica din Densus, un unicat al patrimoniului românesc

📁 Patrimoniu
Autor: Cornel Ilie

La circa 10 kilometri de orasul Hateg (judetul Hunedoara), se afla un monument arhitectonic si de cult, unic in spatiul romanesc. Vizitatorul afla primele detalii chiar de la intrarea in curtea bisericii, de pe o placa de tabla:"Biserica - monument istoric Densus, cu Hramul Sf. Nicolae, ridicata din piatra, in secolul al XIII-lea, pe plan central, cu caractere romanice, are naosul patrat, suprapus central pe un turn sprijinit de patru stalpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta semicilindrica. Spre est are absida semicirculara cu un diaconicon pe latura sudica. incaperi anexe au fost alaturate pe latura sudica si pe latura de vest si o tinda in secolele XIV - XV. Este construita din piatra romana de la Ulpia Traiana (aflata la cativa kilometri, n.n.), dintre care unele, profilate, au fost refolosite in elementele de rezistenta sau cu rost decorativ. in interiorul monumentului se afla o valoroasa pictura murala ce dateaza din prima jumatate a secolului XV, ce impodobeste absida semicirculara a altarului, peretii rasariteni ai naosului, unele parti ale stalpilor centrali, iar la exterior, deasupra usii de intrare in nava, icoana de hram.

Pictura din 1443 apartine artistului Stefan Zugravul, semnatura sa aflandu-se sub fereastra sud-estica a absidei. Ansamblul mural imbina sincretistic iconografia traditionala bizantina ce elemente narative si realiste cu trasaturi de renastere timpurie intr-o viziune cu trasaturi folclorice".

Click aici pentru mai multe fotografii

La randul lui, George Calinescu spunea despre lacasul de cult de la Densus:"o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stalp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtand numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de cateva suvite de soare venind pe niste ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furata de genii nocturne".

Biserica din Densus a iscat numeroase controverse printre istorici. Aducand diferite argumente in sustinerea teoriilor, unii au afirmat ca aici a fost mausoleul unui general roman, altii ca a fost un templu dedicat zeului razboiului sau o biserica paleocrestina (chiar prima de pe teritoriul provinciei romane Dacia), ridicata in secolele IV-V. Constructia a suferit modificari de-a lungul timpului, pentru a deveni biserica ortodoxa, cele mai importante fiind efectuate in a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

Iata alte cateva din elementele care particularizeaza Biserica din Densus:este cea mai veche biserica romaneasca in care se mai tin inca slujbe;elementele arhitectonice (coloane romane, leii de piatra de deasupra altarului, caramizi cu inscriptii romane, pietre funerare etc.);altarul bisericii, situat pe directia sud, in timp ce toate bisericile ortodoxe au altarul spre est.

Din fericire, pentru acest monument deosebit, s-au gasit resursele necesare pentru a fi restaurat, astfel ca nu va avea soarta trista a altor edificii, despre care am vorbit in numerele anterioare ale revistei Historia.