Bei prea multă cafea? Acesta este efectul tulburător al excesului de cafea asupra creierului jpeg

Bei prea multă cafea? Acesta este efectul tulburător al excesului de cafea asupra creierului

Autor: advertorial

Deși consumul moderat de cafea este asociat cu multiple beneficii pentru sănătate, prea multă cafea are consecințe asupra activității cerebrovasculare.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Australia de Sud a demonstrat că un consum excesiv de cafea, a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial, după apă, ar putea fi în detrimentul sănătății creierului, deoarece este asociat cu volume totale mai mici ale creierului și un risc mai mare de demență.

Cel mai mare studiu de acest gen, realizat de Centrul australian pentru sănătate de precizie al UniSA și de o echipă de cercetători internaționali, a evaluat efectele cafelei asupra creierului a 17.702 de participanți din baza de date a Biobăncii din Marea Britanie (cu vârste între 37 și 73 de ani) și a constatat că cei care au băut mai mult de șase căni de cafea pe zi au avut un risc crescut de 53% de demență.

Kitty Pham, investigator principal și candidat la doctorat la UniSA, spune că cercetarea oferă date importante pentru sănătatea publică. "Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Cu toate acestea, cu un consum global de peste 9 miliarde de kilograme pe an, este esențial să înțelegem implicațiile potențiale asupra sănătății", spune Pham.

Aceasta este cea mai extinsă cercetare cu privire la conexiunile dintre cafea, măsurători ale volumului creierului, riscurile de demență și riscurile de accident vascular cerebral. De asemenea, este cel mai mare studiu care analizează datele volumetrice de imagistică a creierului și o gamă largă de agenți de confuzie.

„Luând în considerare toate permutările posibile, am constatat în mod constant că un consum mai mare de cafea a fost semnificativ asociat cu un volum redus al creierului - în esență, consumul a mai mult de șase căni de cafea pe zi poate fi un risc pentru boli ale creierului, cum ar fi demența și accidentele vasculare cerebrale”, a continuat cercetătorul.

Demența este o boală degenerativă a creierului care afectează memoria, gândirea, comportamentul și capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi. În întreaga lume, aproximativ 50 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu acest sindrom.

Idei pentru un expresor cafea

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune în care este întreruptă alimentarea cu sânge a creierului, cauzând lipsa de oxigen, leziuni ale creierului si pierderea funcțiilor acestuia. La nivel mondial, unul din patru adulți cu vârsta peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral în timpul vieții. Datele indică faptul că 13,7 milioane de persoane vor suferi un accident vascular cerebral anul acesta și 5,5 milioane vor muri ca urmare a acestuia.

Cercetătorul principal și directorul Centrului australian pentru sănătate de precizie de la UniSA, prof. Elina Hyppönen, spune că, deși informațiile desprinse din acest studiu pot avea un gust amar pentru iubitorii de cafea, este vorba despre găsirea unui echilibru între ceea ce se bea și ceea ce este bun pentru sănătate.

„Această cercetare oferă date vitale despre consumul excesiv de cafea și sănătatea creierului , dar la fel ca în multe lucruri din viață, cheia este moderația”, spune Hyppönen.

„Împreună cu alte teste genetice și un studiu controlat randomizat, aceste date sugerează cu tărie că un consum ridicat de cafea poate afecta negativ sănătatea creierului”, continuă cercetătorul. "Deși mecanismele exacte nu sunt cunoscute, un lucru simplu pe care îl putem face este să ne hidratăm și să ne amintim să bem puțină apă cu acea ceașcă de cafea".

Expresor cafea - vezi ofertele zilei

"Consumul zilnic tipic de cafea variază între una și două căni standard de cafea. Desigur, deși măsurătorile unităților pot varia, câteva căni de cafea pe zi sunt de obicei bune. Cu toate acestea, dacă vedeți că consumul dvs. de cafeaua se îndreaptă spre mai mult de șase căni pe zi, este timpul să vă regândiți următoarea băutură”, conchide specialistul.