Bebeluşul evreu promovat de nazişti ca fiind „cel mai frumos copil arian” jpeg

Bebeluşul evreu promovat de nazişti ca fiind „cel mai frumos copil arian”

📁 Holocaust
Autor: Antonio Glodeanu

În 1935, regimul nazist căuta imaginea perfectă a unui copil arian, pentru a-şi consolida şi mai mult politica totalitară, rasistă şi antisemită. Fără să îşi dea seama, înalţii oficiali nazişti au promovat pentru acest lucru un copil de origine evreiască, scrie publicaţia britanică „The Telegraph”.

Pe când avea şase luni, Hessy Taft a fost fotografiată pentru un poster dedicat proagandei naziştilor. Părinţii ei, Jacob şi Pauline Levinson, doi muzicieni talentaţi, originari din Letonia, încercau în acea perioadă să urmeze o carieră în muzica clasică. Visul lor însă nu a durat mult.

Din cauza antisemitismului, tatăl fetei şi-a pierdut slujba de la operă, doar din cauză că era evreu, fiind ulterior nevoit să lucreze ca agent de vânzări. Familia Levinson decide în 1935 să îşi ducă fata în vârstă de doar 6 luni la un fotograf cunoscut din Berlin, Hans Ballin. După mai multe săptămâni, cei doi găsesc fotografia fetei lor pe prima pagină a revistei naziste „Sonne ins Hause”.

Îngroziţi că fata lor ar putea avea de suferit, dacă naziştii vor depista originea reală a copilului, cei doi părinţi s-au dus înapoi la Ballin. Acesta a recunoscut că ştia foarte bine etnia familiei, însă a dorit să prezinte fotografia în cadrul unui concurs dedicat celui mai frumos bebeluş arian.

„Mi-am dorit să arăt cât de ridicoli sunt naziştii”, le-a spus fotograful părinţilor. Imaginea cu Hessy Taft, câştigătoare a concursului, a fost aleasă chiar de ministrul nazist pentru propagandă, Joseph Goebbels, notează The Telegraph. Ulterior, fotografia a făcut înconjului celui de-al Treilea Reich, aceasta regăsindu-se pe vederi, precum şi pe posterele diverselor evenimente organizate de nazişti. „În sfârşit, acum, pot râde”, a declarat de curând Hessy Taft, ajunsă acum la vârsta de 80 de ani.

„Dacă naziştii ar fi aflat identitatea mea reală, cu siguranţă că nu aş mai fi fost în viaţă”, a mai spus Hessy Taft, prezentă la Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel. Tatăl ei a fost arestat în 1938 pentru evaziune fiscală, dar ulterior a fost eliberat. Familia lui Hessy Taft a fost nevoită să emigreze din Germania la Paris, stabilindu-se apoi în Statele Unite ale Americii.Citeste mai mult: adev.ro/n81ttb