Băuturile antice puteau trata cancerul jpeg

Băuturile antice puteau trata cancerul

Studii biomoleculare recente coroborate cu tehnici ştiințifice sofisticate aduc la lumină remedii medicale ce au fost descoperite, testate şi uneori uitate de-a lungul mileniilor. Includem aici ierburi, răşini, dar şi alte materiale organice din băuturi pe bază de fermentație cum ar fi berea sau vinul. Funcționau acele leacuri antice şi dacă da, putem învăța ceva din experiența medicală a oamenilor de demult?  

Răspunsul este acum fără doar şi poate da, grație rezultatelor pozitive obținute la testele de laborator din cadrul Centrului pentru Tratarea Cancerului Abramson, care a făcut studii în colaborare cu laboratorul de Arheologie Biomoleculară de la Universitatea din Pennsylvania, aflat sub conducerea lui Patrick Mc Govern, expert în arheochimie şi în studiul alcoolurilor antice.

În cursul ultimilor doi ani, cercetătorii care au lucrat la un proiect unic denumit Oncologia Arheologică:în căutarea medicamentelor antice, au testat compuşi găsiți în băuturile fermentate din Egipt şi China antică, în speranța descoperirii unor proprietăți anticancerigene. Mai mulți compuşi, îndeosebi luteolina din salvie şi acidul ursolic din cimbru, dar şi alte ierburi depistate în ulcioarele cu vin datate cam în 3150 a.Hr., precum şi artemisina şi derivatul ei sintetic, artesunatul, sau isoscopoleina din pelin care se adăuga în vinurile chinezeşti din orez (circa 1050 a.H.r) s-au dovedit promițători în ceea ce priveşte efectele asupra cancerului la colon şi plămâni.

Următoarea fază este testarea acestor compuşi pe animale pentru a se vedea dacă chiar au proprietăți curative. Mai multe evaluări ale acestor cercetări revoluționare se găsesc în numărul din iulie 2010 al Revistei Internaționale de Oncologie, sub titlul “Acțiunea anticangerigenă a compuşilor botanici din băuturile antice fermentate”, autori  Dr. McGovern, M. Christofidou-Solomidou, W. Wang, F. Dukes, T. Davidson şi W.S. El-Deiry.

Melpo Christofidou-Solomidou, PhD, profesor asociat, cercetător la Centrul Abramson şi specialist în alergiile pulmonare, unul dintre coautorii articolului despre remediile antice, menționează că rezultatele în domeniu sunt foarte promițătoare:“artesunatul este un vechi medicament care a fost folosit pentru tratarea malariei, dar acum i se redescoperă proprietățile pentru a fi folosit la tratarea cancerului. Analizele i-au confirmat proprietățile anticarcinogenice dacă se foloseşte la combaterea celuleor canceroase pulmonare – un semnal extrem de încurajator. Suntem pregătiți să ducem mai departe cercetarea asupra acestui compus antic, redescoperit in epoca modernă”.

McGovern este încrezător că există mai multe soluții medicale care aşteaptă să fie redescoperite. Folosind cromatografia lichidă şi spectrometria de masă, respectiv cromatografia gazoasă de extracție şi spectrometria de masă, laboratorul de Arheologie Biomoleculară de la Penn’s Museum a fost capabil sa identifice aditivi botanici antici în băuturile fermentate, prezervați ca reziduuri în vasele vechi. “Strămoşii noştri au avut o intuiție extraordinară când au încercat să aplice orice tratament posibil pentru a vindeca bolile misterioase şi a extinde speranța de viață de la 20 la 30 de ani”, spune Dr. McGovern.

De-a lungul mileniilor se prea poate sa fi găsit soluții, pierdute însă de generațiile următoarea mai ales când culturi întregi s-au prăbuşit. Acum aceste remedii au şanse mari să fie reutilizate prin intermediul arheologiei biomoleculare.

Cercetător de foarte mult timp la muzeul de Arheologie şi Antropologie al Universității din Pennsylvania, Dr. McGovern este autorul mai multor studii de specialitate, printer care “Vinul antic:în căutarea originilor viticulturii” sau “Destupând trecutul:cercetări supra vinului, berii şi altor băuturi”. În ultimele două decade a condus activități de pionierat în domeniul arheologiei biomoleculare. Muzeul Universității din Pennsylvania se dedică studiului şi înțelegerii istoriei şi diversității umane, fondând mai mult de 400 de expediții antropologice de la înfiintarea sa din 1887.

Sursa:Penn Museum