Bătălia carelor de la Kadesh jpeg

Bătălia carelor de la Kadesh

În antichitate, în anii 1200 i.en., un car de război era echivalentul unui avion supersonic modern. 20 000 de soldaţi egipteni aveau să se înfrunte cu peste 20 000 de soldaţi hitiţi. La Kadesh avea să aibă loc ciocnirea dintre civilizaţii. Ambele imperii doreau să lupte pentru supremaţia asupra regiunii-tampon Amarru din Siria de azi, o zona comercială vitală.

Neînţelegeri

Hitiţii erau conduşi de regele tânăr Muwatalli al II-lea, imperiul lor fiind extins în Turcia de azi. Egiptenii erau conduşi de Faraonul Ramses al II-lea, fiul faraonului Seti I, înscăunat pe tron de tânăr. Avea datoria de a extinde frontierele imperiului şi de a-i asigura prosperitatea şi continuitatea. Imperiul Egiptean sau Noul Regat Egiptean întreţinea de obicei relaţii paşnice cu vecinii săi, fiind mai preocupat de religie, artă, arhitectură, meşteşuguri şi agricultură. Dar ascensiunea hititilor avea să ameninţe prosperitatea. Egiptului trebuia să-şi protejeze rutele comerciale ce-l aprovizionau cu produse de lux din orient:mirodenii şi cupru.

Efective şi armament

Cumpără acumEgiptenii foloseau pentru transport şi în războaie carul de război din lemn acoperit cu piele de animal, fiind manevrabil şi destul de încăpător pentru căruţaş şi pentru un lăncier sau arcaş . Carele de război au fost moştenite de la invadatorii hicsoşi ce au ocupat anterior Egiptul.

Infanteriştii egipteni luptau cu săbii din bronz sau cu suliţe, fiind foarte   agili.

Arcaşii egipteni produceau haos şi teroare când lansau nori de săgeţi asupra inamicilor.

Hitiţii foloseau şi ei care de război trase de cai care erau mai largi, dar mai lente, în care încăpeau căruţaşul, arcaşul şi lăncierul. La rândul lor, foloseau infanterişti lăncieri şi arcaşi.

Ani la rândul, egiptenii şi hitiţii au avut mici încăierări în zona (1457 i.en.-Bătălia de la Meggido în care victoria a dobândit-o faraonul Tutmose al III-lea).

Ramses înţelese că pentru a proteja şi extinde imperiul, trebuia să ocupe zona tampon şi să-i învingă pe hitiţi şi să demonstreze că era reprezentantul zeilor pe pământ.

Cu 20 000 de soldaţi, dintre care 2000 de care de război, împărţite în patru divizii:Ra, Ptah, Amun şi Set, a înaintat spre Siria.

clipboard011 2 jpg jpeg

Hitiţii au realizat că egiptenii se apropiau şi şi-au mobilizat forţele în număr de peste 20 000.

Cei doi aveau să-şi încheie neînţelegerile purtate de taţii lor în ultimele secole. Bătălia finală s-a desfăşurat lângă cetatea Kadesh în anul 1274 i.en.

Bătălia finală

Ramses şi-a amplasat tabăra în apropierea cetăţii cu diviza Amun. Divizia Ra venea în urmă să. Seară, soldaţii egipteni au găsit doi spioni hitiţi deghizaţi în beduini şi i-au chestionat. Acestea l-au păcălit pe faraon. I-au spus că forţele hitite erau încă în Aleppo şi că oraşul Kadesh e nepăzit. Ramses decise că era momentul oportun să atace. Iar planul lui Muwatalli funcţionase căci Ramses îi făcuse jocul căci forţele hitite erau chiar în apropiere de Kadesh.

A doua zi, forţele hitite alcătuite din care de război au traversat râul Orontes dinspre est şi au atacat prin ambuscadă diviza Ra, aceasta fiind dispersată. Soldaţii, panicaţi şi nepregătiţi, începeau să se retragă. Apoi, forţele hitite s-au năpustit peste tabăra faraonului şi a diviziei Amun. Divizia Ptah era cu mult în urma sa, iar divizia Seth era pe coastă.

clipboard01 22 jpg jpeg

Ramses, văzând că era în pericol, i-a mobilizat pe soldaţi şi a iniţiat el însuşi un contra-atac împotriva forţelor hitite. După lupte îndelungate, forţele hitite s-au retras cu mici pierderi.

Muwatalli a lansat un nou atac dus de rezervele sale de infanterişti. Dar Ramses şi forţele sale, primind întăriri de la divizia Ptah, au respins atacul hitit.

Tactic, Ramses câştigase, dar strategic, rezultatul bătăliei a fost indecis. A avut mari pierderi care şi acum sunt necunoscute.

Deşi a scăpat cu viaţă şi nu a reuşit să captureze cetatea Kadesh, întors în Egipt, Ramses a proclamat victoria asupra hitiţilor. Victoria falsă a fost consemnată pe monumente, stele, statui, obeliscuri, fresce. Propagandă sa a ţinut căci mulţi oameni au crezut şi încă mai cred că Ramses a obţinut victoria supremă.

Un tratat de pace a fost încheiat între Ramses şi noul rege hitit Hattusili al III-lea în 1258 i.en., fiind primul cunoscut din istorie, găsindu-se în prezent la Muzeul din Istanbul.

Ramses a avut 100 de copii şi a domnit până la moartea sa, la vârstă de 90 de ani.