Aparatul auditiv  Invenția care a schimbat vieți jpeg

Aparatul auditiv. Invenția care a schimbat vieți

Cu toții știm ce este un aparat auditiv. Însă puțini sunt aceia care știu când și cine a inventat acest minunat aparat care redă auzul oamenilor.

Se pare că primele așa zise aparate auditive au apărut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, când matematicianul francez Jean Leurechon a prezentat pentru prima dată un astfel de aparat. Acest aparat auditiv era de fapt o trompetă pentru ureche, vândută pentru prima oară de Frederick C. Rein în anul 1800 la Londra.

După inventarea telefonului, oamenii de știință ai vremii au avut acces la o nouă tehnologie care le-a permis să revoluționeze diferite invenții mai vechi. Acesta este și cazul aparatului auditiv . În anul 1898, Miller Reese Hutchison reinventează aparatul auditiv și îl aduce într-o formă mai asemănătoare cu ceea ce cunoaștem noi astăzi ca fiind un aparat auditiv. Aparatul avea ca scop creșterea volumului sunetului și pentru conceperea lui a fost folosit un microfon. Acest aparat a început să fie vândut din anul 1901 de firma „Akaphone”.

Următorul pas a fost făcut de Harvey Fletcher care a inventat un mulaj pentru ureche și o cutie unde erau păstrate amplificatoarele. Imediat după aceea au fost scoase pe piață aparatele BTE(behind the ear/în spatele urechii). Aceste aparate erau mici, mult mai ieftine și mai rezistente.

Evoluția tehnologiei în secolul XX și anume inventarea transmițatoarelor și a chip-ului de procesare digitală a ajutat la dezvoltarea și perfecționarea aparatelor auditive până la forma modernă a zilelor noastre. Astăzi se găsesc și aparate auditive wireless.

sursa:Agerpres