Amintiri: ultimul concert Phoenix jpeg

Amintiri: ultimul concert Phoenix

📁 Comunismul in România
Autor: Laura Pumnea

Membrii trupei Phoenix sunt protagoniştii reportajului fotografic „’77Craiova -Ultimul concert“. Imaginile cu ei sunt realizate în urmă cu 35 de ani, cu puţin timp înainte de fuga în Occident, ascunşi în boxe.

Zeci de fotografii din concertul Phoenix de pe 20 mai 1977, de la Craiova, au ajuns deja pe simezele Galeriei Arta din Craiova, iar organizatorii expoziţiei spun că, deşi vernisajul va avea loc miercuri, 11 ianuarie, e din ce în ce mai mare numărul celor care se opresc şi le mărturisesc că s-au numărat printre spectactori.

„Ne-am gândit ca în ziua deschiderii oficiale a expoziţiei să punem la dispoziţia celor care îi vor trece pragul un caiet în care să scrie impresii de la concertul din ‘77“, ultimul după cum ne spunea Nicu Covaci, înainte de «îmbarcare» în boxele Marshall spre Occident“, a spus Dorian Delureanu, unul dintre organizatorii evenimentului. Potrivit acestuia, Nicu Covaci a fost plăcut surprins să afle de expoziţie.

„A fost chiar emoţionat. Nu se gândea că mai răsare o sămânţă care să vorbească despre Pheonix aşa cum era în trecut. În imagini apar Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Erlend Krauser, în Epoca de Aur“, a mai spus Delureanu.

Din sertarul cu amintiri

Fiecare dintre fotografiile prezentate publicului spune povestea concertului din 20 mai 1977. Phoenix venise la Craiova pentru două reprezentaţii la Grădina de vară a cinematografului Patria. La cea de la ora 17.00, ajungea şi fotograful Victor Boldâr, care purta mereu asupra sa aparatul foto. Atunci avea în plus şi un film în buzunar.

„Vrând, nevrând, am ajuns la concert, cu fiul meu, care avea 16 ani. Oarecum am fost invitatul lui. Şi dacă tot aveam aparatul am făcut ce fac întodeauna. Nu am cunoscut personal niciunul dintre membrii trupei, nu mi-a pozat niciunul, toate sunt instantanee“, a mărturisit Victor Boldâr, recunoscând că dacă dacă Muzeul de Artă şi Asociaţia Focus Oltenia nu s-ar fi mobilizat să expună aceste fotografii, ar fi rămas uitate într-un sertar.

Îşi aminteşte că era o masă de oameni la concert, că după primul susţinut la ora 17.00, la matineu cum se zicea atunci, oamenii nu voiau să părăsească grădina şi să facă loc celor care veneau să-l vadă pe cel de-al doilea.

„Era un eveniment, o noutate. Dacă pentru tinerii de acum nu mai este neobişnuit să vadă solişti cu plete, purtând cizme, cu un echipament mai special, era pentru cei de vârsta lor din momentul respectiv“, a mai povestit Victor Boldîr.

image

Fotografiile au fost făcute pe lumină naturală, căci acesta i-a fost norocul, să fie acolo la primul concert susţinut de Phoenix, pentru că lăsarea întunericului şi luminile artificiale i-ar fi dat de furcă. Nu s-a gândit nicio clipă la acel moment că peste timp toate vor scrie o filă din istoria trupei, ale cărei piese le mai ascultă şi astăzi. Dar, tot o întâmplare fericită i le-a scos la lumină.

În urmă cu doi ani, când devenea protagonistul proiectului „7.05.75“, iniţiat de către Muzeul de Artă, Asociaţia „Focus“ Oltenia şi Fotoclubul „Mircea Faria“, care îi prezenta 50 de fotografii cu Henri Cartier-Bresson, atunci s-a decis şi fotoreportajul Pheonix.

„S-a întâmplat în 1975 să fiu desemnat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România să îl primesc pe Bresson la Craiova şi cu Dacia mea l-a dus la mânăstirile din Vâlcea. Nu-i plăcea să fie fotografiat, nici mie, dar a trebuit în cele din urmă să ne facem reciproc. Şi aşa au rămas fotografiile“, mai spune Victor Boldâr.

Dorian Delureanu îl completează:„Succesul expoziţiei ne-a făcut să reedităm proiectul anul trecut, ca «Henri Cartier-Bresson în Oltenia», care a ajuns şi la Cluj, la Noaptea muzeelor şi care a fost promovat şi în lume. Atunci m-am gândit că la fel trebuie să se întâmple şi cu concertul Phoenix“. Evenimentul Bresson a fost prezent şi în rubrica Rendez-vous, de pe euronews.net.

Victor Boldâr a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR) în 1968. Zece ani mai târziu primea titlul de Artist al Federaţiei Internaţionale (E.FIAP), iar în 1991 pe cea de Excelenţă. Anul 2008 îl aduce în ipostazele de membru de onoare şi maestru al AAFR. Fotografia i-a fost de-a lungul vieţii pasiune, nu profesie, căci existenţa şi-a câştigat-o ca technician la Uzina Electrică.

Expoziţia „’77 Craiova -ultimul concert“, organizată de Asociaţia Focus Oltenia şi Muzeul de Artă, va putea fi văzută între 11 şi 14 ianuarie, la Galeria Arta din Craiova. Evenimentul este parte a Festivalului Naţional „Luna Fotografiei din România“ 2012.