Autor 9407 vizualizări


În perioada comunistă, vigilenţa Securităţii lui Ceauşescu depăşise toate limitele absurdului. Nici măcar cele mai nevinovate îndeletniciri ale cetăţenilor nu scăpau de controlul “băeiţilor cu ochi albaştri”, care erau capabili să identifice uneltiri împotriva sistemului chiar şi în careurile din revista “Rebus”.

Dezlegarea cuvintelor încrucişate era, înainte de 1989, un adevărat sport naţional, ceea ce făcea ca revista “Rebus” să se vândă în sute de mii de exemplare.

Alexandru Păsărin lucrează de 55 de ani la această publicaţie şi povesteşte că, pe vremea lui Ceauşescu, a fost la un pas să intre la puşcărie din cauze unei singure litere:“Se băgau, domnule, până şi la revista «Rebus». În 1987 era să o păţesc. Exista un joc numit logogrif, un triunghi răsturnat format din pătrăţele în care se completează literele. La baza triunghiului se află un cuvânt de zece litere, de exemplu. Apoi un cuvânt de nouă litere, de opt, de şapte, de şase, şi până ajungi, la vârf, cu o singură literă. În cazul respectiv era litera C, iar definiţia suna aşa:«Animal domestic...de aici serviţi numai codiţa». Şi soluţia era litera «C» din coada cuvântului «PORC». M-au acuzat că prin asta am făcut aluzie la cozile de porc care se găseau în alimentare şi au tăbărât pe mine”.

Citeste mai mult: adev.ro/nkhs32