Amintiri de pe stadion cu Jean Constantin şi Dem Rădulescu   jpeg

Amintiri de pe stadion cu Jean Constantin şi Dem Rădulescu

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția

În anii `80, stadioanele erau neîncăpătoare la spectacolele organizate în provincie. Actorii de comedie şi artiştii consacraţi asigurau reţeta garantată de succes la show-urile care se deschideau cu partide de fotbal. Stadionul Ceahlăul din Piatra Neamţ a găzduit în anul 1982 un spectacol cu casa închisă al marilor artişti ai acelor vremuri. Publicul a umplut la refuz arena care nu depăşea în acea perioadă 10.000 de locuri, ca să-i vadă pe Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Ştefan Bănică, Radu Zaharescu, Vasilica Tastaman, Crsitina Stamate, George Mihăiţă, Alexandru Arşinel sau Stela Popescu.

bib jpg jpeg

Dat fiind locul de desfăşurare al evenimentului, regia show-ului prevedea ca înainte de recitalul propriu-zis, să aibă loc o partidă de fotbal între jucătorii echipei Ceahlăul şi artişti. „Îmi amintesc că spectacolul a fost într-o zi de luni, cred că luna august era, iar biletele se epuizaseră ca pâinea caldă. Se vede de altfel din fotografii, că lumea stătea şi în picioare, la nivelul gazonului. Erau ani în care românii aveau destul timp liber, nu era o ofertă prea bogată de distacţie, iar numele actorilor atrăgea interesul ca un magnet“, spune Vasile Niţă, fost component al echipei Ceahlăul în anii `70-`80.

Bibanu' stătea „la pomană“, Jean Constantin „păzea“ poarta

Înainte de a urca pe scenă, actorii delectau publicul într-un meci de două reprize a câte 20 de minute. Fotografiile realizate de Gelu Marin pentru ziarul Ceahlăul, surprind imagini rare ale actorilor echipaţi cu tricouri, şorturi, jambiere şi ghete de fotbal. Partida era arbitrată la centru de Stela Popescu, ajutată la cele două linii de Vasilica Tastaman şi Rodica Stamate. „De obicei astfel de meciuri se terminau la egalitate, 4-4 ca la teatru cum se spunea, ori cu goluri mai multe 5-5, chiar 6-6. Nu ne dădeam interes foarte mare, îi lăsam şi pe ei să înscrie, vă daţi seama. Unii precum Dan Spătaru sau George Mihăiţă chiar ştiau cu mingea“, îşi aminteşte şi Ioan Mironaş, fost căpian de echipă al nemţenilor.

bib2 jpg jpeg

„În atacul echipei de artişti erau cei care nu puteau să alerge foarte repede. Aşteptau mingea la pomană, cum se zice, Bibanu` sau Nicu Constantin. În poartă îl puseseră pe Jean Constantin. Îmi aduc aminte că atunci când scăpam singur spre poartă, Jean vorbea cu spectatorii, uita să apere, iar noi ratam ca să nu ia proporţii scorul“, mai spune Niţă. „Erau idoli, acum nu mai ai cu cine să umpli un stadion“.   Din echipa artiştilor făceau parte şi cântăreţi apreciaţi ai vremurilor precum Dan Spătaru sau Luigi Ionescu. Jocul de fotbal deschidea apetitul publicului care urmărea apoi, până târziu în noapte recitalurile de pe scenă. 

Citeşte continuarea pe adevărul.ro