Ameninţarea piloţilor kamikaze în timpul celui de Al Doilea Război Mondial jpeg

Ameninţarea piloţilor kamikaze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Alina Negulescu

Al Doilea Război Mondial s-a desfăşurat între anii 1939 si 1945 şi a fost considerat cel mai ucigător conflict armat neîntrerupt din istoria omenirii. A fost pentru prima dată când o serie de descoperiri tehnice a fost folosită împotriva militarilor, dar şi a celor din spatele frontului.

Pe de o parte, anul 1945 marchează sfârşitul războiului şi pe de altă parte, acest an a rămas în istorie şi pentru bombardamentele oraşelor japoneze  Hiroshima şi Nagasaki. Bombele atomică şi respectiv, nucleară lansate asupra oraşelor nipone, dar şi declaraţia de război a URSS împotriva Japoniei au dus la capitularea celei din urmă la 15 august 1945, semnarea propriu-zisă a actelor având loc pe 2 septembrie.

Batălia cu„armele terorii”

În lupta pornită de Aliaţi împotriva Japoniei, dusă în special cu scopul nimicirii comerţului nipon, un rol important l-a avut armata britanică. Submarinele de război britanice, la fel ca forţele lor aeriene au atacat punctele stategice şi comerciale ale Japoniei, precum coasta Burmei şi oraşul Palembang.

kamikaze 432834 jpg jpeg

Ofensiva japoneză a fost promptă întrucât a declanşat un val de atacuri şi ostilităţi, concretizate în piloţi-kamikaze, adevărate„arme ale terorii”, precum le va denumi, ulterior, un ofiţer din marina britanică. Piloţii-kamikaze intenţionau parăbusirea avionului incarcat cu bombe, combustibil sau torpile in portavionele inamicilor. Scopul era imobilizarea şi distrugerea vaselor de război ale Aliaţilor, preţul plătit fiind viaţa pilotului şi sacrificarea avionului pe care acesta îl pilota.

Armata japoneză nu se aştepta la o victorie obţinută în acest mod. Efectul scontat era o mare vărsare de sange care să îl oblige pe preşedintele american Roosevelt să ajungă la un compromis cu Japonia şi să încheie pacea. Totuşi, operaţiunile kamikaze nu au reuşit să deturneze mersul războiului sau să stopeze invazia Aliaţilor.

Numarul vaselor avariate sau distruse total de acesti piloţi ai morţii nu este cunoscut cu exactitate. În cartea World War IIdin 2004, numărul estimativ al vaselor scufundate este 70, în timp ce opinia publică japoneză din timpul războiului ridica pierderile şi distrugerile la 80 de procente din flota Statelor Unite.

Procesul de recrutare

kamikaze social media3 jpg jpeg

Căpitanul Motoharu Okamura este considerat iniţiatorul metodei kamikaze, el însuşi participînd la recrutări. Din comentariile lui ulterioare se poate vedea că atragerea tinerilor voluntari nu a fost un impediment, numărul acestora fiind foarte mare, ei crezând că astfel vor salva ţara. În prima fază a operaţiunii, voluntarii erau de două ori mai mulţi decât numărul avioanelor disponibile.

Primul atac kamikaze a fost lansat la 25 octombrie 1944, în bătălia din golful Leyte. Unul dintre aceşti piloţi sinucigaşi a fost Yukio Seki, în vârstă de 23 de ani, absolvent al Academiei Navale. Onoarea de a fi voluntar la atacul inaugural a fost răsplătită de tânărul japonez prin distrugerea unui portavion şi uciderea a mai mult de 100 de persoane. A fost decoarat ca erou al ţării sale şi a deschis calea acestui tip de atac, menit să descurajeze flota inamică.

yukio seki 432837 jpg jpeg

 Yukio Seki, primul pilot kamikaze din istorie

Pozele făcute piloţilor kamikaze chiar înainte de a decola îi surprind în ipostaze relaxate, având zâmbetul pe buze, chiar dacă ştiau că rezultatul zborului lor va fi moartea sigură. Mulţi invocau onoarea de a muri pentru Împărat sau onoarea de a muri pentru ţară. Decolarea lor era însoţită adesea de eleve care le fluturau crenguţe de cireş. Cabinele de pilotaj ale portavioanelor erau vizate, însă şi hangarele care conţineau mult combustibil. Piloţii kamikaze erau instruiţi în prealabil, una dintre recomandări fiind păstrarea ochilor deschişi în timpul ciocnirii, pentru a nu rata ţinta.

Superioritatea forţelor navale britanice s-a remarcat şi prin materialele folosite în structura portavionelor. Lemnul cabinelor americane corespundea oţelului blindat folosit de englezi – o mărturie din epocă precizează imbatabilitatea forţelor britanice datorită acestor materiale.

Noutatea atacurilor kamikaze

În concluzie, episodul masacrului piloţilor kamikaze, inaugurat în octombrie 1944, se profilează în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial prin curajul şi patriotismul duse la paroxism de către tinerii japonezi şi de crearea acestui precedent în istoria armelor şi a modalităţilor de ofenisvă şi nu atât prin distrugerea flotei inamicilor. Ofensiva niponilor a fost promptă şi fulminantă, şocând combatanţii inamici, dar şi conducătorii acestora, Winston Churchill desemnând aceste atacuri drept„mari pericole”.

Bibliografie

1)        http://www.descopera.ro/cultura/4566577-kamikaze-nascuti-pentru-sacrificiu, 11.01.2016

2)        http://www.express.co.uk/news/history/632918/Terror-Kamikaze-History-today-news, 11.01.2016

3)        http://www.istoria.md/articol/152/Al_Doilea_R%C4%83zboi_Mondial, 11.01.2016