Amanuntele din spatele asasinarii lui Armand Calinescu, suprimarea legionarilor si dictatura lui Carol al II lea jpeg

Amanuntele din spatele asasinarii lui Armand Calinescu, suprimarea legionarilor si dictatura lui Carol al II-lea

📁 Monarhia în România
Autor: europolitics.ro

Armand Calinescu a fost principalul pion al Regelui Carol al II-lea cu ajutorul caruia a instituit primul regim totalitar din Romania. Perioada 1930 – 1940 a fost marcata de declinul democratiei romanesti si de aparitia terorismului de stat. Rand pe rand, au fost asasinate figuri centrale ale politicii romanesti:Ion Gheorghe Duca (29 decembrie 1933), Corneliu Zelea Codreanu (30 noiembrie 1938) si Armand Calinescu (21 septembrie 1939). Asasinarea lui Calinescu a insemnat si primul moment in care regimul lui Carol al II-lea a inceput sa se clatine.

CONTEXTUL NUMIRII LUI ARMAND CALINESCU IN FRUNTEA CONSILIULUI DE MINISTRI

Atat legionarii cat si Carol al II-lea aveau despre stat conceptii total antidemocratice. Legionarii vedeau in democratie un sistem evreiesc iar atacurile la adresa modului in care functiona statul roman erau pline de succes. Slabiciunile sale erau vizibile cu ochiul liber si erau speculate la maxim de Zelea Codreanu care arata intregii tari ca asa functioneaza si statele lumii moderne.

Carol al II-lea nu dadea doi bani pe principiul separatiei puterilor in stat si pe rolul partidelor in viata politica. Scopul sau era sa faramiteze partidele si sa isi infiltreze oamenii de incredere care gravitau in jurul Camarilei pentru a implementa programul sau regal.

Atat PNL-ul cat si PNT-ul isi pierdusera din suflul politic avut la sfarsitul anilor ’20. PNT-ul incepea sa se dezintegreze iar, in acest timp, Ion Mihalache incerca din rasputeri sa obtina garantii din partea Regelui ca partidul sau va ajunge la putere, dar fara manevre de culise. Carol al II-lea era, insa, foarte multumit de guvernarea Ghita Tatarescu. Sesizand simpatia pe care Carol al II-lea i-o poarta lui Armand Calinescu, Mihalache a incercat sa speculeze aceasta “bresa”, dar nu in orice conditii.

CINE ERA ARMAND CALINESCU

image

Armand Calinescu era liderul centristilor, o grupare stangista de orientare socialista formata din tineri adepti care impartaseau proiectele autoritare ale Regelui Carol al II-lea. A fost in repetate randuri subsecretar la Interne si a profitat de ocaziile aparute pentru a-si face surse de informatii prin intermediul Sigurantei.

Legionarii lui Zelea Codreanu reprezentau pentru Armand Calinescu cea mai mare amenintare posibila. Erau un inamic de moarte. Calinescu oricum nu avea vreo relatie cu Codreanu iar situatia s-a tensionat si mai mult atunci cand Armand Calinescu a aflat ca legionarii l-au pus pe lista neagra.

CUM I-A TRADAT PE TARANISTI ARMAND CALINESCU

La sfarsitul lui 1936, Armand Calinescu si grupul sau centrist au incercat sa provoace o dezbatere in partid. Taranistii urmau sa ajunga la guvernare dar numai prin cooptarea lui Vauida Voevod si prin excluderea lui Iuliu Maniu din partid, unul dintre marii adversari politici ai Regelui. Mihalache nu a vrut sa se conformeze intrucat ii era loial lui Maniu, nu voia sa subrezeasca si mai tare pozitia taranistilor pe scena politica si impartasea cu acesta ideea ca ajungerea la guvernare nu trebuie grevata de compromisuri.

In ianuarie ’37, premierul Tatarescu l-a chemat la o discutie pe Armand Calinescu pe care l-a anuntat ca vrea sa se retraga in toamna. Regelui ii placuse ideea si voia sa formeze un guvern taranist Mihalache – Vaida. Tatarescu intentiona sa intre in Opozitie, sa preia conducerea PNL-ului si sa isi elimine adversarii posibili.

Din acel moment, lui Armand Calinescu i-a fost clar ceea ce avea sa faca. Devenise pionul Regelui si a actionat ca un factor destabilizator in interiorul partidului. In paralel, Calinescu s-a intalnit cu Gavrila Marinescu, prefectul Politiei Capitalei, de la care a aflat de intentia de a-i asasina pe Zelea Codreanu si pe alti 30 de legionari.

Pe 28 decembrie 1937, asa cum a promis, Tatarescu a plecat din fruntea guvernului iar Carol al II-lea i-a cerut lui Octavian Goga, liderul Partidului National Crestin, sa formeze un guvern de coalitie cu membri centristi ai PNT-ului. Guvernarea Goga urmarea distrugerea sistemului parlamentar si transformarea tarii intr-un stat corporatist. Pe plan extern, aripa Goga urmarea relatii stranse cu Germania si Italia in timp ce centristii taranisti promovau relatii de apropiere cu Franta si cu Marea Britanie.

Armand Calinescu ajunge, insa, din aceasta combinatie, ministru de Interne iar ceilalti taranisti detineau alte ministere cheie, precum cel al Afacerilor Straine si al Justitiei. Agenda lui Carol al II-lea mergea brici. Aducea la putere un partid care obtinuse sub 10% la alegeri si avea ocazia sa arate ca, in politica romaneasca, nu s-a produs nicio schimbare. Instaurarea dictaturii regale era in plin proces.

Continuarea pe europolitics.ro