Agricultura acoperă ilegalitatea înființării Liceului Teologic Romano Catolic din municipiul Târgu Mureș jpeg

Agricultura acoperă ilegalitatea înființării Liceului Teologic Romano Catolic din municipiul Târgu Mureș

📁 Istorie recentă
Autor: Ionel Grigorescu

În săptămâna în care miza majoră în Parlamentul României a fost reprezentată de adoptarea, pe articole, a noilor legi ale justiției care au generat multe patimi și acuze și se pare că au adus prejudicii de imagine serioase României în plan internațional, un partid politic și-a văzut de propriul interes (meschin) și a reușit să aprobe, fără prea mare vâlvă, un proiect legislativ a cărui eventuală promulgare de către președintele României va favoriza, pentru a câta oară, intervenția nemiloasă a politicului în sistemul de învățământ românesc.

Cititorii noștri cunosc, cel mai probabil, multele pagini care s-au scris despre modalitatea nelegală (confirmată de justiție) în care consilierii locali ai UDMR Tîrgu Mureș au înființat, în cursul anului 2014, Liceul Teologic Romano-Catolic și disensiunile majore create de această instituție de învățământ la nivelul diplomației române și ungare. Mai bine spus, utilizarea situației acestui liceu și a copiilor care învață în el, de către Ungaria dar și de către UDMR , funcție de propriile necesități politice: fie ca subiect de campanie elctorală, pentru a demonstra că fără partide etnice copiii maghiari din Transilvania ar fi marginalizați de justiția română, fie ca subiect de șantaj politico-diplomatic, Budapesta condiționând în toamna acestui an aderarea Rmâniei la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică de soluționarea (!) în justiție, conform intereselor UDMR, a situației unității de învățământ.

Pentru cine nu cunoaște epopeea înființării ilegale a Liceului teologic romano-catolic, respectiv ancheta DNA realizată în acest caz, finalizată prin trimiterea în judecată a unor inculpați români și maghiari care s-au jucat cu destinul copiilor și au constituit, cu bună-știință, ilegal această instituție de învățământ, prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, găsiți detalii aici.

Și ca de obieci cum se întâmplă în România, în loc ca Bucureștiul să adopte o atitudine fermă în raport cu Budapesta care a șantajat efectiv România prin intenția de blocare temporară, fără niciun temei legal și contrar tuturor principiilor și reglementărilor diplomatice, a accederării țării noastre în organizația economică mondială, politicienii noștri au înghițit gălușca, s-au speriat și au promis imediat premierului Ungariei că situația se va rezolva în curând, printr-o hotărâre de guvern sau proiect legislativ. Ignorând (pentru a câta oară), cu desăvârșire, deciziile instanțelor de judecată! Și, evident, cu ignorarea crasă a Legii educației naționale adoptate în anul 2011, care stipula, până în această săptămână, că autoritățile locale sunt singurele instituții care pot adopta o hotărâre de înființare a unei unități școlare de învățământ, guvernul sau parlamentul neavând absoult nico atribuție în acest sens.

În loc ca politicienii români aflați efemer la conducerea acestei țări să sfătuiască UDMR să renunțe la orgolii și la propiria imagine, să recunoască (așa cum de altfel s-a demonstrat în justiție) că au procedat ilegal, în 2014 când au înființat liceul și să-i învețe că în ianuarie 2018 ar putea relua demersul de înființare a școlii, legal, civilizat fără absolut nicio problemă, au preferat să se ploconească în fața premierului Ungariei și să promită rezolvarea, la nivel politic (pentru a câta oară) a înființării școlii.

Și ce au făcut mai departe? Simplu, au inventat un proiect legislativ al cărui titlu pare unul total inofensiv – proiect de lege pentru modificarea și completarea legii educației naționale nr. 1/2011, care are trei articole. Primele două se referă la maniera în care funcționează și se organizează liceele tehnologice cu profil agricol, în timp ce ultmul articol stipulează sec: unitățile de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale pot fi înființate în mai multe moduri, între care, ați ghicit...de Parlamentul româniei, prin lege.

Pentru detalii vezi forma adoptat de Senat ca for decizional:

https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L451FS.pdf

Suntem convinși că inițiatorii acestui minunat proiect legislativ au găsit legătura indisolubilă existentă între liceele agricole și învățământul în limbile minorităților naționale și, astfel, au decis să rezolve cele două aspecte dintr-un foc. Culmea ironiei este faptul că inițiatorii normei legislative nici măcar nu aparțin de UDMR. Altfel fie spus, Budapesta a câștigat, se pare, încă odată bătălia cu autoritățile române, învingându-ne însă cu propriile arme, cam cum a făcut, de altfel, în ultimii 27 de ani. Nu trebuie să fi clarvăzător pentru a-ți da seama că, în scurt timp, bravii parlamentari ai UDMR vor flutura un proiec legislativ care va prevedea, negru pe alb, înființarea Liceului teologic romano-catolic, eventual și cu denumirea istorică de tristă amintire Rakoczy Ferenc II.

Deși mai sunt șanse ca acest proiect legislativ să nu devină o lege în adevăratul sens al cuvântului, fie prin decizia președintelui României de a nu o promulga, fie prin atacarea prevederilor ei la Curtea Constituțională, Budapesta poate fi mândră că a dus cu zăhărelul, și de această dată, pe distinșii noștri conducători, și astfel a soluționat, se pare, o altă problemă la nivel politic, prin ignorarea și luând în derâdere deciziile instanțelor de judecată românești. Este posibil ca judecătorii Curții Constituționale a României să constate că proiectul este unul ilegal deoarece pare că are un caracter dedicat, în baza lui urmând a fi emise legi singulare, particularizate, ceea ce contrazice caracterul general și repetabilitatea aplicării pe care un act normativ trebuie să îl aibă. Este la fel de adevărat că președintele României poate sesiza problema și să decidă să retrimită proiectul legislativ, pentru reexaminare în parlament, însă stupiditatea și ironia situației rămâne. Nu putem decât să felicităm, prin acest articol, Guvernul Ungariei dar și deputații și senatorii UDMR care au reușit, din nou, cu cei 6% și cu șantajul Budapestei să convingă pe românii din Parlamentul României că o ilegalitate evidentă și recunoscută în justiție poate fi acoperită de o lege care se referă, în majoritatea articolelor ei, ei la cum sunt utilizate terenurile agricole de către liceele tehnologice....Și asta în preajma sărbătorii Mari Uniri a Transilvaniei cu România!

Suntem curioși ce surprize vor mai pregăti domnul Kelemen Hunor și Viktor Orban politicienilor români în anul Centenarului, pentru că Budapesta mai are încă multe pretenții la adresa României: oficializarea limbii maghiare, obținerea autonomiei teritoriale și, de ce nu, probabil federalizarea Transilvaniei..... și probabil că România mai are încă dosare care depind de voința Ungariei. Și ca un epilog, ca situația să fie și mai hilară, informăm cititorii noștri că România nu a intrat deocamdată în acea Organizație de Cooperare și Dezvoltare Economică...și nu datorită intervenției Ungariei ci a altor state care au amânat deocamdată adoptarea unei decizii în acest sens...