Adevărul Live, ora 15 00: Cum a reuşit Ceauşescu să rămână la putere timp de 25 de ani? De ce nu a explodat mămăliga? jpeg

Adevărul Live, ora 15.00: Cum a reuşit Ceauşescu să rămână la putere timp de 25 de ani? De ce nu a explodat mămăliga?

📁 Comunismul in România
Autor: Adevarul.ro

Cine sunt cei care au condus România în perioada 1965-1989? L-au susţinut nomenclaturiştii necondiţionat pe Nicolae Ceauşescu şi au acceptat cultul personalităţii? Ce a însemnat comunismul naţional? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vor răspunde, de la ora 15.00, la Adevărul Live, jurnaliştii Radu Eremia şi Laurenţiu Ungureanu.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul LIVE

Nicolae Ceauşescu l-a succedat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej la conducerea Partidului Muncitoresc Român (PMR), în martie 1965, după moartea celui din urmă. Preluarea partidului comunist nu a fost deloc uşoară:jocuri de culise, trădări, promisiuni. Până la urmă, cel care avea să fie conducătorul României timp de 25 de ani, s-a impus, iar treptat, a adus în poziţiile cheie din stat şi partid doar oamenii care-i arătaseră îi sunt fideli din anii ‘50 şi ’60.

Din liderul unui partid, Ceauşescu a ajuns stăpânul unei ţări. I-a sfidat pe sovietici şi a promovat comunismul naţional. A avut succes timp de 25 de ani, iar în anul schimbărilor, 1989, Ceauşescu nu a fost doar îndepărtat de la putere, precum alţi lideri comunişti, ci a ajuns în faţa plutonului de execuţie. Final.

Cine sunt cei care au condus România în perioada 1965-1989? L-au susţinut nomenclaturiştii necondiţionat pe Nicolae Ceauşescu şi au acceptat cultul personalităţii? Ce a însemnat comunismul naţional? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vor răspunde, la Adevărul Live, jurnaliştii Radu Eremia şi Laurenţiu Ungureanu.

627x0 1 png png

„Apostolii Epocii de Aur“ ajunge joi la tarabe! Două cărţi care includ biografiile celor mai cunoscuţi nomenclaturişti din regimul condus de Nicolae Ceauşescu ajung în următoarele zece zile la tarabe. Primul volum cu titlul „Apostolii Epocii de Aur“ va fi distribuit cu ziarul „Adevărul“ joi, 22 septembrie. Ziar şi carte:14, 99 lei. Al doilea volum ajunge pe tarabe joi, 29 septembrie, cu acelaşi preţ. Sunt aici 40 biografii ale celor care au propovăduit, în România ceauşistă, măreţiile unei obsedante Epoci de Aur.

Lansarea de carte va fi luni, 26 septembrie, începând cu ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38, Bucureşti, România. Nici nu e greu să ajungeţi acolo, dacă se poate:accesul se face cu o rezervare prealabilă pe www.eventbook.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile. Invitaţi speciali vor fi Constantin Erbiceanu, nepotul liderului social-democrat, artizan al Marii Uniri, Ion Flueraş, şi reprezentant al exilului românesc din Germania, istoricul Stelian Tănase, şi teologul Radu Preda, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituţie care a sprijinit publicarea celor două volume.