A apărut ediția de septembrie a revistei Historia/ SUMAR	 png

A apărut ediția de septembrie a revistei Historia/ SUMAR

Câte culori are toamna, atâtea texte găsiți și în Historia de septembrie. Portrete, memorii, bătălii, dans, din culise și din fața scenei, semnificații, simboluri, explicații, din istoria universală, dar și din istoria României – toate acestea sunt de citit în ultimul număr Historia, disponibil acum la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com.

Dosarul acestei luni pune reflectoarele pe o zi definitorie în istoria României din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: 6 septembrie 1940. După ce pierduse în doar câteva luni o treime din România Mare, Regele Carol al II-lea nu mai avea nici susținerea poporului, nici susținerea partidelor politice. Găsise, în schimb soluția salvatoare: mareșalul Ion Antonescu. Acesta avea susținerea politicienilor, era în relații bune cu legionarii (iar asta însemna pentru rege salvarea de la moarte) și era agreat de nemți. Abdicarea lui Carol al II-lea a avut la bază un cumul de evenimente, nu doar pierderile teritoriale din 1940. Care sunt acestea și cum a fost primită schimbarea de la Palat din septembrie 1940? Cum au primit noii lideri ai României, Regele Mihai și mareșalul Antonescu, fuga lui Carol al II-lea și cum au gestionat situația în care se afla România? Dar și în ce a constat Misiunea Militară Germană venită în țară în toamna lui 1940, citiți în Historia de septembrie.


sumar jpg jpeg

Siria. Este o țară al cărei nume ne este familiar, dar care totuși nu a fost acesta mereu. De unde provine acest nume sinomin astăzi cu drama și suferința? Când a apărut în istorie? Care este legătura lui cu marele și temutul imperiu Assyria? O incursiune din Orientul antic până în prezent, sub pălăria aceluiași nume, în Historia nr. 224

Pentru lumea simbolurilor, vă invităm subteran: în catacombe. În cimitirele vechi, din timpul primelor secole după Hristos, care cel mai adesea trimit cu gândul la creștinii persecutați de către romani. Și pentru a rămâne în același timp și în același Imperiu Roman, citiți în Historia despre ultimul război daco-roman: cele două expediții din 101-102, 105-106. Marea confruntare dintre Decebal și Traian, prezentată și ilustrată excepțional, este un preambul al surprizei pe care v-am pregătit-o pentru finalul lui septembrie, în Historia Special.


historia special jpg jpeg

Pentru confruntările armate ne mai întoarcem în acest număr pe teritoriul Moldovei anului 1620, unde a avut loc bătălia de la Țuțora dintre... Polonia și Imperiul Otoman. De ce s-au luptat cele două tabere tocmai aici? Care este legătura dintre legendarul hatman Stanisław Żółkiewski și dinastia Movileștilor? Răspunsurile – în Historia de septembrie.

Din zona militară facem doar un pas în zona de literatură, iar pentru asta ne ajută celebrul romancier Sven Hassel. Soldat medaliat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hassel începe să transpună în literatură, încă de când se afla prizonier într-un lagăr sovietic, toată suferința și tragedia pe care soldatul de rând o avea de înfruntat.

CONCURS | Abonează-te și descoperă Historia & Nemira

Lacul lebedelor. Atât vă spunem: citiți în Historia de septembrie istoria esenței baletului, povestea celei mai cunoscute și mai îndrăgite piese din istoria baletului. Dar vă atenționăm: ilustrațiile vă vor vrăji!

Așadar, luați Historia de septembrie – citiți și vă bucurați de istorie!

H 224 coperta jpg jpeg