A apărut ediția de noiembrie a revistei Historia/ SUMAR png

A apărut ediția de noiembrie a revistei Historia/ SUMAR

Historia de noiembrie este o ediție care descoperă, care conturează, care dă glas unor portrete uitate, dar totuși atât de importante pentru istoria noastră. Iar cu acest lucru în minte puteți merge să luați revista, disponibilă până pe 14 decembrie la orice punct de distribuție a presei (punctele Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com. De ce? Pentru că pe copertă îl veți găsi pe Carada, misteriosul domn Carada.

„În generaţia mare a Brătienilor, a lui Kogălniceanu, Rosetti, Negri și a Goleștilor, Eugeniu Carada a avut rost de căpetenie, la prefacerea ţării noastre“. Iată descrierea perfectă a lui Eugeniu Carada, realizată de Vasile Morțun. Carada este acel personaj istoric care este în spatele cortinei, dar atât de esențial. Revoluția de la 1848, domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Republica de la Ploiești, Războiul de Independență. Iată doar câteva evenimente unde numele lui Eugeniu Carada este indispensabil. Și, să nu uităm politica și banii – sunt interese mari la mijloc: Eugeniu Carada a înființat Banca Națională a României și era, în același timp, membru de bază al „Ocultei”. Cine este el – în Historia de noiembrie.

Cunoașteți superbele tablouri, astăzi în colecția MNAR, „România revoluționară” sau „România rupându-și cătușele pe Câmpia Libertății”? Ei bine, în numărul de noiembrie, vă aducem în fața voastră autorul lor: C.D. Rosenthal. La 200 de ani de la nașterea artistului, vă prezentăm un portret biografic al celui care a lăsat posterității simbolurile pictate ale Revoluției de la 1848, o menire asumată și îndeplinită: „Revoluţia a intrat în sufletul meu. [...] Nu pot crea decât figuri de femei sau de mame pentru a regenera secolul nostru, pentru a îndrepta corupţia, figuri nobile, eroice și duioase”.


sumar jpg jpeg

Rămânem tot în secolul XIX, în jurul evenimentelor pașoptiste: Barbu Catargiu. Descoperiți-l în numărul de noiembrie al revistei pe primul prim-ministru al României, pe cel care a creat deviza „Totul pentru țară, nimic pentru noi”, dar și cel care a murit apărându-și principiile: „Voi prefera moartea mai înainte de a călca sau a lăsa să se calce vreuna din instituţiile ţării”. Dar, mai ales, descoperiți cine era bunicul lui Barbu Catargiu – om de vază, important, dar despre care se știau atât de puține lucruri până acum.

Numărul de noiembrie aduce în paginile sale și partea divină, sfântă. Aflați ce înseamnă sărbătoarea Sfântului Andrei în tradiția românească, cum imediat după încheierea Marelui Război un preot român a plecat în căutarea ostașilor ce și-au dat viața pentru țară, dar și descoperiți mesajele divine lăsate în arhitectura bisericii Mănăstirii Colțea din București.

Luați revista Historia de noiembrie și veți găsi o bogăție de texte – este un număr de citit și de recitit!

Revistele Historia și Historia Special sunt de găsit la toate punctele de distribuție a presei: punctele Inmedio (sigur le găsiți în toate mall-urile de țară), chioșcuri de ziare, benzinării.

Nu uitați și de variantele de abonare!

Abonamentul pentru varianta print vă oferă prețuri cu până la 39% mai mici, iar studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 10%. Aflați mai multe detalii pe abonamente.adevarul.ro

Abonamentul pentru revista în varianta digitală, ce poate fi citit pe orice device, vine la pachet cu următoarele beneficii:

• Pe durata abonamentului primiţi toate produsele Historia apărute în acel interval (numărul lunar al revistei Historia, numărul trimestrial al revistei Historia Special, dar şi numele tematice exclusiv digitale), numere care vor rămâne permanent în cont
• Pe durata abonamentului aveţi acces la întreaga

Așadar, luați, citiți și vă bucurați de istorie!


1 Historia 226 coperta jpg jpeg