5 lucruri pe care nu le știați despre    Primul Război Mondial jpeg

5 lucruri pe care nu le știați despre... Primul Război Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția

O explozie de pe frontul francez s-a auzit chiar și la Londra

În timpul războiului purtat în tranșee, un alt război s-a purtat sub pământ. Pe Frontul de Vest, un grup secret de mineri a săpat tunele până la adâncimi de 30 de metri, cu intenția de a planta și detona mine sub tranșeele inamice. Cel mai mare succes al lor a fost în timpul bătăliei de la Messines, din Belgia, când 450 de tone de explozibil au fost detonate simultan în 19 tunele. Linia germană a frontului a fost distrusă, iar explozia s-a auzit până la Londra, la peste 200 de kilometri distanță.

12 milioane de scrisori erau livrate către front în fiecare săptămână

fredletter1a jpg jpeg

Două zile:atât dura ca o scrisoare din Marea Britanie să ajungă pe Frontul de Vest. De la un depozit de sortare din Regent's Park, 12 milioane de scrisori erau trimise către tranșeele din Franța în fiecare săptămână. În total, între 1914 și 1918, englezii au trimis spre front două miliarde de scrisori și 114 milioane de pachete.

Jurnaliști puteau fi executați

În timpul războiului, mulți jurnaliști au mers pe front și și-au riscat viața pentru a transmite informații de la fața locului. Însă guvernele Aliate controulau atent informațiile care de pe front acasă, iar la un moment dat, prezența reporterilor pe front a fost interzisă. Transmiterea de informații cu privire la evenimentele războiului era, în opinia guvernului britanic, un ajutor acordat inamicului. Astfel, jurnaliștii riscau să primească și pedeapsa cu moartea dacă încălcau legea. 

Pielea femeilor s-a îngălbenit

women war jpg jpeg

Când toți bărbații apți de muncă au plecat la război, surorile și soțiile lor le-au luat locul în fabrici pentru a suplimenta forța de muncă. Femeile au început să muncească, de regulă în condiții proaste și cu materiale toxice. Femeile care lucrau cu dinamită erau poreclite canari, deoarece din cauza substanțelor chimice cu care intrau în contact făceau icter, iar pielea li se îngălbenea. 

Războiul a încurajat dezvoltarea chirurgiei plastice

Războiul a lăsat milioane de oameni invalizi și cu cicatrici cauzate de șrapnel. Îngrozit de rănile soldaților pe care îi trata, chirurgul Harold Gillies a dezvoltat tehnici noi pentru reconstrucția facială, pentru a-i ajuta pe oameni să-și recapete înfățișarea.

Sursa:http://www.bbc.co.uk/