5 lucruri despre    La Sagrada Familia jpeg

5 lucruri despre... La Sagrada Familia

Este una dintre cele mai impresionante biserici din lume și cel mai vizitat obiectiv din Barcelona. La Sagrada Familia, capodopera arhitectului catalan Antonio Gaudi, se află încă în construcție deși proiectul a fost inițiat acum mai bine de 100 de ani, în 1882, și va fi terminată în anul 2026.

1.Șantierul etern

Oficial, La Sagrada Familia ar trebui terminată în anul 2026, când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Antonio Gaudi. Arhitectul catalan a supervizat construcția basilicii timp de 40 de ani, însă la data morții sale doar unul singur dintre turnurile basilicii fusese ridicat. Din 1926, proiectul a fost continuat după planurile arhitectului. 

tttt6 jpg jpeg

2. Planuri pierdute

În 1936, în timpul Războiului Civil Spaniol, basilica a fost atacată, iar atelierul în care erau păstrate schițele și planurile realizate de Gaudi a fost distrus. Acestea au fost reconstituite din alte surse, dar dispariția originalelor a iscat controverse, căci mulți susțin acum că Sagrada Familia, atunci când va fi terminată, nu va arăta așa cum și-ar fi dorit creatorul ei.

3. Arhitectul lui Dumnezeu

Gaudi a glumit odată spunând că Dumnezeul, clientul său, nu se grăbește să-și vadă basilica terminată. Arhitectul, care și-a dedicat peste patru decenii din viață acestui proiect, credea că Sagrada Familia este misiunea sa divină. Gaudi a murit la vârsta de 74 de ani în 1926 în urma unui accident – a fost lovit de un tramvai. Îmbrăcat în haine sărace și fără documente, Gaudi nu a fost recunoscut, ci luat drept un cerșetor, și nu i s-au acordat îngrijiri medicale imediate. A murit la trei zile după accident și a fost înmormântat în cripta basilicii sale. 

4. Cum va arăta basilica 

La Sagrada Familia are opt turnuri acum, însă la finalul proiectul basilica va avea 18 turle, dintre care cea mai înaltă va avea 170 de metri înălțime. Cele 12 turle mici simbolizează apostolii lui Iisus, patru dintre ele îi reprezintă pe autorii Evangheliilor, iar cele două turle mari îi reprezintă pe Iisus și Fecioara Maria.

5. Văzută din cer

Gaudi a fost întrebat odată de ce depune atâta efort și timp în realizarea unor turle atât de elaborate din moment ce nimeni nu le va putea admira de sus. Arhitectul a răspuns că „Îngerii le vor vedea.”