28 iulie 1945 – Ziua în care un bombardier a lovit Empire State Building / FOTO  jpeg

28 iulie 1945 – Ziua în care un bombardier a lovit Empire State Building / FOTO

În dimineața zilei de 28 iulie 1945, pilotul William Franklin Smith Jr. se afla la cârma unui bombardier B-25 Mitchell pentru o misiune de rutină, un transport de personal între baza aeronautică din Bedford (Massachusetts) și aeroportul Newark din New York. 

Când a cerut permisiunea de aterizare, vizibilitatea era practic zero. Pilotul a fost dezorientat de ceața densă. Avionul a trecut de clădirea Chrysler și pilotul trebuia să întoarcă la stânga pentru a se pregăti de aterizare, însă a întors la dreapta.

Old timer structural worker2 jpg jpeg

Un muncitor lucrează pe Empire State Building. Clădirea Chrysler se vede în plan secund

La ora 9.40 dimineața, bombardierul B-25 Mitchell a lovit în plin latura nordică a Empire State Building, între etajele 78 și 80. Impactul a produs o gaură de aproximativ 5,5 pe 6 metri (foto jos).

accident jpg jpeg

Ambele motoare ale avionului s-au desprins în urma impactului. Primul motor a traversat toată clădirea, a ieșit prin peretele opus și a căzut pe acoperișul unei clădiri învecinate. Al doilea motor și trenul de aterizate au căzut în puțul unui ascensor, provocând un incendiu care a fost stins după 40 de minute.

14 persoane au murit în urma acestui incident. Trei se aflau în avion, pilotul William Franklin Smith Jr., sergentul Christopher Domitrovich și mecanicul de aviație Albert Perna. Restul se aflau în clădire. Trupul pilotului a fost găsit după două zile. Echipele de intervenție au constatat că, în urma impactului, trupul lui Smith a ieșit din avion și a căzut în puțul liftului.

Femeia care a păcălit moartea de două ori într-o zi

Liftiera Betty Lou Oliver a suferit arsuri grave în urma accidentului. Salvatorii au decis să o transporte cu liftul până la parter, fără să știe că ascensoarele au fost afectate de impact. Cablurile s-au rupt, iar liftul a căzut în gol 75 de etaje. În mod miraculos, femeia a fost găsită în viață în subsolul clădirii (foto).

lift jpg jpeg

Betty Lou Oliver intrat în Cartea Recordurilor, fiind persoana care a supraviețuit după cea mai lungă cădere cu liftul. Acest record este valabil și în prezent.  

În ciuda pagubelor și pierderilor de vieți omenești, Empire State Building a redeschisă după două zile.